90 éves az Üdvhadsereg Szabadegyház magyarországi szervezete

10 év alatt közel 260 ezer adag meleg ételt osztott ki a szervezet Budapesten a rászorulóknak

 

90 éves magyarországi fennállását ünnepli a mai napon, április 26-án az Üdvhadsereg Szabadegyház hazai szervezete. Az 1924-ben hazánkban először megjelenő szervezet kezdetben lelki segítségnyújtással, gondozással, lelkészi tevékenységgel segítette a rászorulókat, mára azonban szociális tevékenységével, intézményeivel is kiemelkedő szerepet vállal magára. Az elmúlt évtizedben csak a Keleti Pályaudvarnál közel 260.000 adag meleg ételt osztott ki a rászorultaknak.

Leves, szappan, üdvösség. E három kifejezéssel foglalta össze az Üdvhadsereg küldetésének lényegét, amikor 1865-ben Angliában William Booth, metodista lelkész megalapította, és felismerte, hogy nem elég pusztán prédikálni az embereknek, ha azok éhesek és kiszolgáltatottak. Ma éppen 90 éve, Magyarországon is (Budapesten, Debrecenben, Gyöngyösön és Miskolcon) segítenek az Üdvhadsereg gyülekezetei a rászorulóknak.

Magyarországon először 1924-ben jelentek meg külföldi tisztek, hogy a háború borzalmait követően segítsék az alkoholba és öngyilkosságba menekülő férfiakat, a kenyerüket az utcán kereső nőket, és az elhanyagolt vagy árva gyerekeket. Az Üdvhadsereg gyülekezetei és szociális intézményei számtalan embernek nyújtottak vigaszt a II. Világháború éveiben, mígnem 1949-ben, az akkori politikai hatalom betiltotta működését. A rendszerváltást követően, 1990-ben újraindult a magyarországi misszió. „Jelenleg négy gyülekezet és három szociális intézmény működik Magyarországon az Üdvhadsereg égisze alatt” – mondta el Andrew Morgan őrnagy, az Üdvhadsereg Magyarország vezetője.  „Szervezetünk a hajléktalanoknak kínál testi, lelki táplálékot, fedelet a fejük fölé, a rászorulóknak meleg ételt és ruhát, bántalmazott anyáknak és gyermekeiknek védelmet, az utcán lévő, tanácstalan fiataloknak vasárnapi iskolát. Hitvallásunk, hogy segítsük a rászorulókat minden olyan helyzetben, amelyben már senki nem segít nekik. Tesszük ezt származástól, életkortól, ideológiai hovatartozástól függetlenül” – tette hozzá Andrew Morgan őrnagy.

Az Üdvhadsereg Magyarország a mai napon tartja jubileumi zászlóbontó megemlékezését Budapesten, a Baross téren, a Keleti Pályaudvarnál, ahol az elmúlt egy évtizedben közel 260.000 adag meleg ételt osztottak ki a rászorulók között.

Az Üdvhadsereg missziójában jelenleg több mint 100 ezer alkalmazott a világ 126 országában segíti a rászorulókat.

Háttér:

A Salvation Army (Üdvhadsereg) nevet és a katonai szervezeti felépítést, valamint az egyenruhát 1878-ban vette fel az addig Kelet-London Keresztyén Misszió nevet viselő kis csoport. Az új név, a megjelenés, a szervezeti felépítés a bűnnel, a nyomorral és az elesettséggel szembeni hadviselést fejezte ki.  Az egyenruha a mai napig ezt a hagyományt jelképezi, valamint az Üdvhadsereg felépítése, belső hierarchiája is a katonai elnevezéseket követi.