A szépség határtalan - nyár óta rendszeresek a szépségápolással kapcsolatos foglalkozások Válaszút Házában

válaszút házaBodorné Somogyi Ilona, az intézmény szociális asszisztense foglalta össze tapasztalatait: 2013. novemberében Nőnek lenni minden helyzetben fontos címmel Szépségnapot rendeztünk, melyet nagy örömmel fogadtak a lakók. Szerették volna, ha rendszeressé válhatnának az ilyen alkalmak, így erre az igényre válaszolva elindult kéthetente hétvégén a foglalkozás.

 

Első alkalommal a szépségápolás történetével ismerkedtünk az ókortól a XVIII. századig, a következő összejövetelen pedig terveink szerint eljutunk napjainkig. Nagy örömömre a részt vevő hölgyek igen aktívak voltak, hozzászóltak a témákhoz és a kérdéseikkel sem fukarkodtak, így a tervezettnél lassabb ütemben, vidám hangulatban beszélgettünk. Közben kiderült számomra az is, milyen témák érdekelnék részletesebben a hölgyeket. Ez alapján külön alkalmat szentelünk majd a bőrápolásnak - bőrtípusok szerint, a gyógynövények kozmetikai felhasználásának, a hajápolásnak, az egyéniséghez illő sminkelésnek, az egészséges táplálkozásnak, a testmozgásnak és a divatnak. Felmerültek speciálisabb, a szépségipar hátterére irányuló kérdések is a lakókban, mint pl., hogy készülnek-e termékek bálnazsírból, vagy folytatnak-e állatkísérleteket kozmetikai termékek tesztelésére.

 

Az külön nagy örömömre szolgált, hogy az első foglalkozás alatt megfogalmazódott, hogy a szépség nem csak a külsőségekben jelenik meg, hanem fontos a belső kisugárzás, a lelki „szépség” amivel ugyanúgy törődni kell. Úgy tervezem, hogy a mentálhigiénéről egy teljes alkalommal fogunk beszélgetni. Az előbb felsoroltak önmagukban is nagy témakörök.

válaszút házaSzeretném minél inkább a nálunk lakó hölgyek igényeire szabni ezt a szabadidős foglalkozást, hogy továbbra is örömmel jöjjenek, és valóban töltekezni tudjanak ebben a néhány órában. Az első alkalommal diavetítéssel egybekötött volt a beszélgetés, és a jövőben is úgy tervezem, hogy fotókkal, film részletekkel színesítem a foglalkozásokat. Rendszeresen tervezek az adott témához illő meglepetést. Elsőként az őszi szépségnapról megmaradt Ilcsi kozmetikumokkal frissítő arckezelést kaptak.

A hölgyek nem szerették volna, ha ebből az élményből kimarad az intézmény vezetője, így az éppen adminisztráló Ibolyát egy lakó kézen fogta, és magával hozta. A vezetőt is pillanatokon belül zöld maszk borította. Ibolya maszkkal az arcán folytatta a feladatát, szerencse, hogy nem kereste addig senki hivatalos ügyben ☺ . Ez a kedélyes epizód is jelzi milyen felszabadultan telt a közös délután.
December elején egy vidám, izgalmas, a foglalkozások témáiból összeállított vetélkedővel zárjuk az idei évet.