Tihanyban jártak az Új Kezdet Háza lakói

Tihanyban jártak az Új Kezdet Háza lakói

A következőkben az egyik résztvevő élményeit, gondolatait olvashatják:

„Hajléktalan vagyok, ötvenéves. Még nem jártam a Balatonnál. Az Üdvhadsereg Új Kezdet Háza kirándulni visz bennünket a magyar tengerhez." Kezdi részletes beszámolóját az egyik lakó...

Indulás előtt egy rövid ima 

„ Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm. Füves legelőkön terelget. Csendes vizekhez vezet engem...” – kér áldást az útra ( 23. zsoltár: A jó pásztor Dávid zsoltára) az intézmény igazgatója, Ibolya. Ez a nap is jól kezdődik. Ez a zsoltár a kedvencem, kívülről megtanultam.

A Tihanyi Bencés Apátsághoz vezet az utunk. Menet közben megállunk egy benzinkútnál, háromszázötven forintra kóstál a presszó kávé. Nem a mi zsebünkhöz való. Kísérőink, az Új Kezdet Háza dolgozói hideg élelmet osztanak szét köztünk az autóbusz csomagtartójából, kávét is kapunk, ásványvizet. 

A forgatagban

Tihanyban az apátsághoz vezető úton népművészeti kirakodóvásár várja a látogatókat. Itt minden a levenduláról szól. Illatgyertyát, fagyit, szappant, likőrt, gyógyteát, sőt még sört is készítenek belőle. Csecse-becséket, hímzett abroszokat, ruhákat, ajándéktárgyak árulnak a nádfedeles parasztházak előtt. Az egyik lány balatoni hűtőmágnest, a másik hajgumikat vásárol. Csábító illatok hívogatnak a magyaros éttermekbe. Odébb egy zsíros kenyér hatszázötven forintba, egy sajtos tejfölös lángos csaknem egy ezresbe kerül. Ide se megyünk be. Legalább megmarad a pénzünk. Egy-egy gombóc fagylaltra azért még futja belőle. Csodás a balatoni panoráma. Most látom először.

Csodás Tihany

A Balaton koronájaként ismert tihanyi bencés monostort I. András király alapította Szent Ányos és Szűz Mária tiszteletére. Az alapító királyt itt temették el 1060-ban. Megnézünk egy, az apátságot bemutató rövidfilmet a fogadó épületben. Ezután a barokk templomba, majd az altemplomba, I. András király kriptájához vezet az utunk. Az apátság egykori pincéjében az élelmiszerek előállításához használt régi és újabb eszközök mellett szerzetesi termékek is bemutatásra kerülnek. Az apátsági Rege Cukrászdában majdnem ezer forintot kérnek egy süteményért. A kijáratnál gyógyteák, gyógynövényes-levendulás likőrök, levendula- és citromfűszörp, apátsági sörök, gyertyák kaphatók jó pénzért. Nekik is élni kell valamiből.

A víz

Ezután az örvényesi szabad strandra megyünk. Igen ám, de lehűlt a levegő és erősen fúj a szél. A bátrabbak a vízbe merészkednek, a többiek a partról figyelnek. Fázok, kölcsönkapott fürdőlepedőt borítok a hátamra, hogy melegítsen. Nem tudok úszni, hideg is van, nem merek a vízbe menni. De azért megáztattam a lábamat a Balatonban. Életemben először.

Maradandó pillanatok

Nekem már ez is óriási élmény. Hogy miért kellett ennyit várnom erre a pillanatra!? Talán mert Isten így akarta. Ő vezérelt akkor is, amikor hét hónapja jelentkeztem az Új Kezdet Házába. Gondoskodott rólam. Befogadó, támogató közösségbe vezetett. Közben rájöttem, hogy a léteznek angyalok és hogy köztünk élnek. Ibolya, akinek mindenkihez van egy jó szava. A szociális munkások, akik mosolyogva kérdezik, hogy van, és akik segítenek ügyes-bajos dolgaink elintézésében. Bármikor bármiben számítani lehet rájuk. Segítők. Hétköznapi hősök. Mint a hajléktalantársam, aki mindenkire figyel, pedig neki is van gondja épp elég.”

L. E.