ADOMÁNYOZÁS ››

Szépségnap az Üdvhadsereg Válaszút Háza Női Rehabilitációs Intézményében

2013. november 9-én (szombaton) 10.00-17.00 óra között

Az Üdvhadsereg Magyarország által működtetett Válaszút Háza intézmény női lakóinak rendszeresen szervez olyan programokat, melyek az útjukat kereső hölgyeknek segítséget, iránytűt adhatnak belső motivációik feltárásának segítésével vagy akár megjelenésük, külső adottságaik megváltoztatásával.  Az itt élők reményveszetten érkeznek az intézménybe, önállóan már nem tudnak kilépni abból a negatív vákuumból, melybe belekerültek.  Ahhoz, hogy reintegrálódni tudjanak a társadalomba és a munka világába elengedhetetlen az Üdvhadsereg által nyújtott folyamatos lelki gondozás és életvezetési tanácsadás mellett megjelenésükre is gondot fordítani. Ebben segít nekik az intézményben szervezett Szépségnap.

November 9. a szépség határtalanságáról szól. Arról mesél, hogy minden körülmények között érdemes nőnek maradni. Válaszút előtt állnak az itt lehetőséget, befogadó közeget találó hölgyek ebben a kérdésben is. Hagyják, hogy életkörülményeik romlásával megfeledkezzenek arról az erőről, melyet a női lét privilégiuma megadott. Erre a mindennapi csodára emlékezteti őket a program. Apró trükköket, fortélyokat tanít, melyek segítségével egyszerű módszerekkel is vonzóbbá, ezáltal pedig magabiztosabbá varázsolhatják magukat.

Ezt a napot kiemeltté tesszük azzal a gesztussal is, hogy személyes meghívót kapnak a hölgyek – közel 40 meghívott. Ezzel is érzékeltetni szeretnénk, hogy mindenki egyformán főszereplője ennek a napnak.

A Szépségnapon fodrász, kozmetikus és manikűrös segíti a hölgyeket az átalakulásban. Lehetőség van gyöngy ékszerek készítésére, és dietetikai tanácsadáson való részvételre a szép alak és az egészségtudatos életmód reményében. A lelki gondozásra külön tanácsadó szoba áll majd rendelkezésre azoknak, akik komolyabb, személyesebb kérdéseket szeretnének megbeszélni. A szolgáltatások ingyenesen vehetőek igénybe. A kozmetikai alapanyagokat az Ilcsi Szépítő Füvek Kft és az AVON Magyarország támogatásként biztosítja a Válaszút Háza rendezvényéhez.

A külső megjelenés harmóniája azonban nem elképzelhető a lélek ápolása nélkül. Az itt élő nők mindegyike nehéz körülményeket, embert próbáló helyzeteket tud maga mögött, mely természetesen megnehezíti a női önbizalom helyreállítását.

Az intézmény egy kellemes helyisége egy napra női kávéházzá alakul. Az asztaltársaságok egy-egy moderátor vezetésével olyan témákat dolgoznak fel, melyek mindennaposak egy hétköznapi életet élő barátnői találkozón, de nem feltétlen egyértelműek egy ilyen női közösség életében. Játékos kérdésekkel, képekkel illusztrálva beszélgetnek női dolgokról. Divatról, színekről, személyiségjegyekről. A gondolatébresztő, kötetlen atmoszférától a kávéház továbbélését reméljük mindennapjaikban, belső forrásaik megerősítésében.  Az itt hallottak, tapasztaltak talán jobban összekovácsolják az egymásra nem mindig nyitott sorstársakat.
Az átalakulás után mindenkiről profi fotós készít felvételeket, melyek célja kettős. Emléket, emlékeztetőt ad a későbbiekre, ha erőt kell meríteni mindennapjaikban és hasznos, önéletrajzhoz is csatolható anyagot kapnak. Talán így nagyobb hittel, bátorsággal jelentkeznek munkahelyekre.
Reméljük sokaknak segítünk visszatalálni önmagukhoz. A rendezvénnyel hagyományt szeretnénk teremteni, és egyre szélesebb kört megszólítani intézményeinkben, segítő szervezeteink hálózatában.

Az Üdvhadsereg Magyarországról:

Az Üdvhadsereg nemzetközi mozgalom, része az egyetemes keresztyén egyháznak. Üzenete a Biblián alapszik. Tevékenységei között kiemelten fontos szerepet kap a szociális szükségletek kielégítése. Az Üdvhadsereget 1865-ben Angliában William Booth, metodista lelkész alapította. Jelenleg az Üdvhadsereg missziójában több mint 100 ezer alkalmazott a világ 126 országában segít a rászorulóknak. Magyarországon először 1924-ben jelent meg a szervezet, hogy a háború borzalmait követően segítsék az alkoholba és öngyilkosságba menekülő férfiakat, a kenyerüket az utcán kereső nőket, és az elhanyagolt, vagy árva gyerekeket. Az Üdvhadsereg gyülekezetei és szociális intézményei számtalan embernek nyújtottak vigaszt a II. Világháború éveiben, mígnem 1949-ben az akkori politikai hatalom betiltotta működését. A rendszerváltást követően, 1990-ben indult újra a magyarországi misszió. Jelenleg négy gyülekezet és három szociális intézmény működik Magyarországon az Üdvhadsereg égisze alatt. Hajléktalanoknak kínál testi, lelki táplálékot, fedelet a fejük fölé, a rászorulóknak meleg ételt és ruhát, bántalmazott anyáknak és gyermekeiknek védelmet, az utcán lévő, tanácstalan fiataloknak vasárnapi iskolát.

szépítő füvek

üdvhadsereg blogja

Történetünk

Az Üdvhadsereg története Az Üdvhadsereget 1865-ben Angliában alapította William Booth, aki szilárdan hitte, hogy keresztyén szolgálatának szerves része a szociális igazságtalanság és nyomorúság ellen vívott harc. Fiatalemberként zálogkölcsönzőben dolgozott, ahol megismerte a mindennapi létfenntartásért küzdők kilátástalan életét, az ipari forradalom következményeként megjelenő városi munkásság tömeges méretű elszegényedését. Catherine Mumforddal kötött házasságában erős spirituális közösséget alakítottak ki egymással. Mielőtt feleségével megérkezett Londonba, hivatástudattól vezérelve - mint metodista lelkész - prédikációs körutakat szervezett az Egyesült Királyságban. 1865 júniusában London külvárosi negyedében járva Booth felfigyelt néhány keresztyén utcai evangélista szolgálatára. Bűntudatot érzett amiatt, hogy nem tesz meg minden tőle telhetőt a nyomorgó munkásosztály testi-lelki felemelkedéséért. Elkötelezve magát egy kis evangelizáló csoporttal, elindította „hadjáratát” a nyomornegyedben. William Booth megtalálta Istentől rendelt küldetését. Prédikációs és szociális munkája érdekében létrehozta a Kelet-London Keresztyén Missziót, melynek nevét az 1878-ban tartott évi konferenciájukon Üdvhadseregre („The Salvation Army”) változtatták. Az új kezdeményezés katonai terminológiát és egyenruházatot használt a bűnnel szembeni hadviselésben. Mozgalmuk a társadalom megvetésével szembeszállva látványosan növekedett. Booth felismerte, hogy nem elég csupán prédikálni az embereknek, ha azok éhesek és betegek. Népkonyhákat, hajléktalan szállókat, szociális foglalkoztatókat kezdett üzemeltetni, mezőgazdasági tanfolyamokat indított. Felszólította a gyártulajdonosokat emberibb munkakörülmények kialakítására, egészségügyi programjaival a korszerűbb ipari munkaviszonyok megteremtéséért küzdött. Napjainkban Az Üdvhadsereg több mint 100 ezer alkalmazottal a világ 118 országában nyújt naponként testi-lelki segítséget minden rászorulónak.

Az üdvhadsereg története Magyarországon

Hazánkban 1924-ben külföldi tisztek segítségével bontott zászlót az Üdvhadsereg, elsőként Budapesten. A háborútól meggyötört és megcsonkított Magyarországon ekkor hatalmas volt a munkanélküliség, a nyomor, a kétségbeesés. Sok férfi keresett vigaszt az alkoholban, sok nő kereste kenyerét az utcán, s nem kevesen kerestek kiutat az öngyilkosságban. Nagy szükség volt tehát az Üdvhadsereg lélekmentő és nyomorenyhítő munkájára, amely hamarosan több városunkban is szárba szökkent és kivirágzott. Munkájuk nyomán 1945-ig szerte az országban harminc segítő központ jött létre, amelyekben lelki és testi nyomorra egyaránt gyógyírt kaphattak azok, akik segítséget kértek. Gyülekezetei és szociális intézményei számtalan szerencsétlen embernek nyújtottak vigaszt és segítséget a II. világháború évei alatt és után is. Mivel azonban az Üdvhadsereg a kommunista kormány alatt is aktívan folytatta evangelizációs munkáját, a politikai hatalom hamarosan nemkívánatosnak minősítette, minden vagyonától megfosztotta és 1949-ben betiltotta működését. Ám nem hiába imádkoztak és reménykedtek évtizedeken át: 1990-ben, a rendszerváltást követően az Üdvhadsereg újraindíthatta munkáját hazánkban. 1990-ben kezdte újra szociális tevékenységét a szervezet, mellyel egy időben a kormány visszaszolgáltatta az Üdvhadseregnek a Dobozi utcai férfiotthon épületét, amelyet 1920-as években építettek, hogy az elesetteknek otthont biztosítsanak. A svájci Üdvhadsereg felügyelte az újraszervezést és svájci lelkipásztorok is megérkeztek Budapestre. [nggallery id=2] Az első Üdvhadsereg gyülekezet a VI. kerületben, Bajnok u. 25. szám alatt jött létre, majd ezt követően újabbak a XVII. és a VIII. kerületekben is. 1994-ben az Üdvhadsereg bővítve szociális tevékenységét anyaotthont nyitott bántalmazott nők és gyermekeik részére, majd három évvel később egy rehabilitációs női otthon is létrejött. 2001-ben új gyülekezeti ház nyílt a VIII. kerületben, majd az első magyar tiszti iskola. 2006-ban Gyöngyösön is új gyülekezet jött létre. Napjainkra több száz támogató tagja van. Üdvhadsereg bemutatása Az Üdvhadsereg Magyarországon - Papp Vilmos Személyes életút-Ungár AladárÜH történetében

Alapelveink

Mi van a középpontban Istennel való kapcsolatunk meghatározza az életünket. Számunkra a hit és a cselekedet egymástól elválaszthatatlanok. Az egyén teljes egyéniségét figyelembe vevő támogatást nyújtunk az egészséges életvitel kialakításában, és ez irányú törekvéseinek minden lehetséges fórumon hangot adunk. Elősegítjük, hogy az emberek Jézus Krisztussal kapcsolatba kerüljenek. Bátorítjuk őket, hogy Jézus Krisztusba vessék hitüket, és vele éljenek elkötelezett életet. Hogyan működünk, mint szervezet Látható része vagyunk a keresztyén egyháznak. Hatókörünk túllép az egyházi helyszíneken. Nálunk nyitott ajtóra talál minden ember, korosztályra, kulturális vagy szociális hátérre való tekintet nélkül. A rendelkezésünkre álló pénzeszközöket felelősségteljesen és hatékonyan használjuk fel. Hol és hogyan kötelezzük el magunkat A jóért harcolunk. Mindenkor kiállunk a keresztyén értékek mellett. Óvjuk környezetünket, mert a természetet Isten teremtményének tartjuk. A magyarországi Üdvhadsereg a nemzetközi Üdvhadsereg része. Részt veszünk abban a küzdelemben, amelyet az Üdvhadsereg a világban uralkodó egyensúlytalanságból fakadó nyomor ellen folytat. A szociális problémák helyi, regionális és nemzeti szinten történő megoldásában megbízható partnere vagyunk a nyilvánosságnak. Hogyan viszonyulunk egymáshoz Sokféle módon teljesítjük küldetésünket. Ebben egymást támogatjuk és nagyrabecsülésünket ki is fejezzük. Az erősségeket és gyengeségeket, az örömöt és a szomorúságot az élet részének tekintjük. Mindenkit bátorító és értelmet teremtő közösségbe hívunk. Óvjuk egészségünket: saját és embertársaink testi, szellemi és lelki épségét.