ADOMÁNYOZÁS ››

Az Üdvhadsereg Józsefvárosi Gyülekezete ismét élelmiszercsomagokat osztott a nagycsaládosoknak. 10 éve minden csütörtökön a Keletinél napi 500 adag melegétel a rászorulóknak

Idén immár második alkalommal jutott tartós élelmiszercsomaghoz közel 100 ember az Üdvhadsereg Józsefvárosi Gyülekezete jóvoltából. A csomagba egyebek mellett liszt, olaj, tészta, kakópor, konzervek és egy szelet csokoládé is került. Az Üdvhadsereg az adományt a Paul Newman nevével fémjelzett alapítvány segítségével finanszírozta. Az Üdvhadsereg Magyarország heti 750 adag melegételt oszt ki budapesti és debreceni helyszíneken.

Newman öröksége

Az Üdvhadsereg Józsefvárosi Gyülekezete együttműködésben a Nagycsaládosok Országos Egyesületével a leginkább rászoruló családoknak segít az évkezdésben. Idén, immár második alkalommal támogatta a kerületben élő nagycsaládosokat.  Február 28-án ismét csomagot osztanak majd a kerületi családsegítő közreműködésével a szociálisan rászorulóknak. Az adományozás érdekessége, hogy az Üdvhadsereg a Newman’s Own Foundation jótékony célokra szánt felajánlásából segíti a józsefvárosi, jellemzően roma családokat. Newman öröksége, hogy az általa 1982-ben létrehozott élelmiszeripari vállalat teljes bevételét nehéz sorsú, szociálisan hátrányos helyzetű emberek kapják, faji, vallási, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül. Tartósítószermentes salátaszószók és spagetti mártások gyártásával indult a cég, melynek termékein Newman arca szerepelt. A köztudottan visszafogott és szerény színész azzal a feltétellel járult hozzá neve és arcképe használatához, hogy a vállalat teljes bevételét karitatív célokra fordítják majd. Paul Newman élete során több mint 220 millió dollárt fordított karitatív célokra. 2008-ban bekövetkezett halálát követően az általa létrehozott alapítvány tovább segíti a hátrányos helyzetűeket világszerte.

Az Üdvhadsereg 10 éve segít Józsefvárosban

Az Üdvhadsereg Józsefvárosi Gyülekezte a hozzájuk fordulóknak lelki evangalizeciókat is tart a támogatáson túl. Budapesten a Keleti Pályaudvarnál 10 éve, minden csütörtökön 500 adag meleg ételt osztanak ki, erre engedélyük a fővárostól március 11-ig van. Ezt követően is folytatják majd az ételosztást, de a Keleti Pályaudvarnál sajnos ez a lehetőség hamarosan megszűnik. Budapesten szóba került a Déli Pályudvar és az Árpád-híd környéke, valamint a Felvonulási tér is az új opciók között van. Az Üdvhadsereg Budapesten Rákoscsabán, a Józsefvárosban és Debrecenben működtet szociális konyhát, és tart rendszeresen élelmiszer- és ruhacsomag osztásokat Gyöngyösön és Miskolcon is.

újrakezdés

üdvhadsereg blogja

Történetünk

Az Üdvhadsereg története Az Üdvhadsereget 1865-ben Angliában alapította William Booth, aki szilárdan hitte, hogy keresztyén szolgálatának szerves része a szociális igazságtalanság és nyomorúság ellen vívott harc. Fiatalemberként zálogkölcsönzőben dolgozott, ahol megismerte a mindennapi létfenntartásért küzdők kilátástalan életét, az ipari forradalom következményeként megjelenő városi munkásság tömeges méretű elszegényedését. Catherine Mumforddal kötött házasságában erős spirituális közösséget alakítottak ki egymással. Mielőtt feleségével megérkezett Londonba, hivatástudattól vezérelve - mint metodista lelkész - prédikációs körutakat szervezett az Egyesült Királyságban. 1865 júniusában London külvárosi negyedében járva Booth felfigyelt néhány keresztyén utcai evangélista szolgálatára. Bűntudatot érzett amiatt, hogy nem tesz meg minden tőle telhetőt a nyomorgó munkásosztály testi-lelki felemelkedéséért. Elkötelezve magát egy kis evangelizáló csoporttal, elindította „hadjáratát” a nyomornegyedben. William Booth megtalálta Istentől rendelt küldetését. Prédikációs és szociális munkája érdekében létrehozta a Kelet-London Keresztyén Missziót, melynek nevét az 1878-ban tartott évi konferenciájukon Üdvhadseregre („The Salvation Army”) változtatták. Az új kezdeményezés katonai terminológiát és egyenruházatot használt a bűnnel szembeni hadviselésben. Mozgalmuk a társadalom megvetésével szembeszállva látványosan növekedett. Booth felismerte, hogy nem elég csupán prédikálni az embereknek, ha azok éhesek és betegek. Népkonyhákat, hajléktalan szállókat, szociális foglalkoztatókat kezdett üzemeltetni, mezőgazdasági tanfolyamokat indított. Felszólította a gyártulajdonosokat emberibb munkakörülmények kialakítására, egészségügyi programjaival a korszerűbb ipari munkaviszonyok megteremtéséért küzdött. Napjainkban Az Üdvhadsereg több mint 100 ezer alkalmazottal a világ 118 országában nyújt naponként testi-lelki segítséget minden rászorulónak.

Az üdvhadsereg története Magyarországon

Hazánkban 1924-ben külföldi tisztek segítségével bontott zászlót az Üdvhadsereg, elsőként Budapesten. A háborútól meggyötört és megcsonkított Magyarországon ekkor hatalmas volt a munkanélküliség, a nyomor, a kétségbeesés. Sok férfi keresett vigaszt az alkoholban, sok nő kereste kenyerét az utcán, s nem kevesen kerestek kiutat az öngyilkosságban. Nagy szükség volt tehát az Üdvhadsereg lélekmentő és nyomorenyhítő munkájára, amely hamarosan több városunkban is szárba szökkent és kivirágzott. Munkájuk nyomán 1945-ig szerte az országban harminc segítő központ jött létre, amelyekben lelki és testi nyomorra egyaránt gyógyírt kaphattak azok, akik segítséget kértek. Gyülekezetei és szociális intézményei számtalan szerencsétlen embernek nyújtottak vigaszt és segítséget a II. világháború évei alatt és után is. Mivel azonban az Üdvhadsereg a kommunista kormány alatt is aktívan folytatta evangelizációs munkáját, a politikai hatalom hamarosan nemkívánatosnak minősítette, minden vagyonától megfosztotta és 1949-ben betiltotta működését. Ám nem hiába imádkoztak és reménykedtek évtizedeken át: 1990-ben, a rendszerváltást követően az Üdvhadsereg újraindíthatta munkáját hazánkban. 1990-ben kezdte újra szociális tevékenységét a szervezet, mellyel egy időben a kormány visszaszolgáltatta az Üdvhadseregnek a Dobozi utcai férfiotthon épületét, amelyet 1920-as években építettek, hogy az elesetteknek otthont biztosítsanak. A svájci Üdvhadsereg felügyelte az újraszervezést és svájci lelkipásztorok is megérkeztek Budapestre. [nggallery id=2] Az első Üdvhadsereg gyülekezet a VI. kerületben, Bajnok u. 25. szám alatt jött létre, majd ezt követően újabbak a XVII. és a VIII. kerületekben is. 1994-ben az Üdvhadsereg bővítve szociális tevékenységét anyaotthont nyitott bántalmazott nők és gyermekeik részére, majd három évvel később egy rehabilitációs női otthon is létrejött. 2001-ben új gyülekezeti ház nyílt a VIII. kerületben, majd az első magyar tiszti iskola. 2006-ban Gyöngyösön is új gyülekezet jött létre. Napjainkra több száz támogató tagja van. Üdvhadsereg bemutatása Az Üdvhadsereg Magyarországon - Papp Vilmos Személyes életút-Ungár AladárÜH történetében

Alapelveink

Mi van a középpontban Istennel való kapcsolatunk meghatározza az életünket. Számunkra a hit és a cselekedet egymástól elválaszthatatlanok. Az egyén teljes egyéniségét figyelembe vevő támogatást nyújtunk az egészséges életvitel kialakításában, és ez irányú törekvéseinek minden lehetséges fórumon hangot adunk. Elősegítjük, hogy az emberek Jézus Krisztussal kapcsolatba kerüljenek. Bátorítjuk őket, hogy Jézus Krisztusba vessék hitüket, és vele éljenek elkötelezett életet. Hogyan működünk, mint szervezet Látható része vagyunk a keresztyén egyháznak. Hatókörünk túllép az egyházi helyszíneken. Nálunk nyitott ajtóra talál minden ember, korosztályra, kulturális vagy szociális hátérre való tekintet nélkül. A rendelkezésünkre álló pénzeszközöket felelősségteljesen és hatékonyan használjuk fel. Hol és hogyan kötelezzük el magunkat A jóért harcolunk. Mindenkor kiállunk a keresztyén értékek mellett. Óvjuk környezetünket, mert a természetet Isten teremtményének tartjuk. A magyarországi Üdvhadsereg a nemzetközi Üdvhadsereg része. Részt veszünk abban a küzdelemben, amelyet az Üdvhadsereg a világban uralkodó egyensúlytalanságból fakadó nyomor ellen folytat. A szociális problémák helyi, regionális és nemzeti szinten történő megoldásában megbízható partnere vagyunk a nyilvánosságnak. Hogyan viszonyulunk egymáshoz Sokféle módon teljesítjük küldetésünket. Ebben egymást támogatjuk és nagyrabecsülésünket ki is fejezzük. Az erősségeket és gyengeségeket, az örömöt és a szomorúságot az élet részének tekintjük. Mindenkit bátorító és értelmet teremtő közösségbe hívunk. Óvjuk egészségünket: saját és embertársaink testi, szellemi és lelki épségét.