ADOMÁNYOZÁS ››

Fény Háza Családok Átmeneti Otthona (Anyaotthon)

Rólunk
 

rólunk

 

Az Üdvhadsereg Fény Háza Családok Átmeneti Otthona


Az intézményről:

 

Az Üdvhadsereg Fény Háza állami feladatot ellátó egyházi fenntartású családok átmeneti otthona. 1995. március 20-án nyitotta meg kapuit, azóta több száz család talált itt menedéket és segítséget.

Az intézmény speciális ellátást és védelmet nyújt a családon belüli erőszak áldozatai számára, ezért kifejezetten csak bántalmazott nőknek és gyermekeiknek kíván hathatós segítséget és védelmet biztosítani.  Szolgáltatásainak célja, hogy az Otthonban segítséget kérő anyák megnyugodva, erőt gyűjtve, újraszervezzék életüket, és gyermekeik védelmet kapjanak a további veszélyeztetettséggel szemben. A gyógyulásukat közvetlen segítségnyújtással és közvetett formában (szolgáltatások közvetítésével) törekszünk teljessé tenni.

 

Az otthonban élő családokat a Fény Háza igyekszik úgy segíteni, hogy továbbra is külön családként tudjanak működni. Így a gyermek tanulásának ellenőrzése, segítése elsősorban az édesanya felelőssége, feladata. Lehetőség van a tanuló-szobába félrevonulni, ha esetleg a testvérek zavarják a felkészülést, de többnyire a gyerekek a lakószobájukban tanulnak, készítik a házi feladatot. A gyermekek tanulmányait a családgondozó, szakgondozó is figyelemmel kíséri. Nem könnyű feladat az iskolák számára sem az anyaotthonos gyermekek fogadása. A gyerekek jönnek-mennek, mire felzárkóztatják őket, és végre beilleszkednek az iskola életébe, költöznek tovább. „Intenzív párbeszéd az iskolával akkor kezdődik, ha „baj van”, akár a magatartásával, hiányzásaival kapcsolatban, vagy ha valami feltűnő változás áll be a gyermek iskolai viselkedésében. Ilyenkor egyeztetjük a tapasztalatokat, és a gyermek/szülő felé képviselt elvárásokat, hogy lehetőleg ne egymás ellen dolgozzunk, hanem támogassuk, egészítsük ki egymás munkáját – tette hozzá Mali Eleonóra intézményvezető.

 

Eredmények:

 

Az Üdvhadsereg Magyarország által üzemeltetett Fény Házában évente 200-250 jelentkezést regisztrálnak, ebből 27-30 családnak tudnak segíteni.


 

Bővebben...

Igénybevételének feltételei

programok

Az igénybevételének feltételei:

 

  • telefonos egyeztetés alapján, felvételi beszélgetést követően,
  • amennyiben krízis helyzetről van szó, telefonos felvételi beszélgetés alapján,
  • férőhely hiányában várólistán történő regisztrációval,
  • a Fény Háza vezetője és a team döntése alapján,
  • orvosi igazolás bemutatása arról, hogy a család egyetlen tagjának sincs fertőző betegsége,
  • az Otthon házirendjének elfogadása,
  • az elhelyezés indokoltsága (családon belüli erőszak).

Bővebben...

Kapcsolat

kapcsolat

A Fény Háza Anyaotthon lakóinak védelmében elérhetőségnek csak egy email címet adunk meg. Erre azért van szükség, mert nem szeretnénk, ha a konfliktusokból menekülök, sokszor fizikailag is bántalmazott családok könnyen elérhetőek lennének. Ha Ön újságíró, akkor forduljon központi irodánkhoz.

Bővebben...

Adományozás

adományozás

 

Adományokat szívesen fogadunk. Lehet tárgybeli is. A gondozottjaink gyerekeinek való bármilyen ruha vagy játék vagy rajzeszköz, illetve a tisztálkodásukhoz szükséges cikkek nagy hasznot tudnak hajtani a Fény Háza Anyaotthonban.

Bővebben...

 


           szépítő füvek

  

üdvhadsereg blogja

Fény Háza nap beszámoló

Valami nagyon fontosat akarok mondani: most júniusban voltam három éves. Nagyon sokan eljöttek a szülinapomra. Voltak felnőttek is és voltak olyan pici gyerekek is, mint én. Szerettem volna, ha jól sikerül a zsúr, ezért nagyon izgultam, hogy milyen lesz.   Azért, mert három éves vagyok, még nem vagyok annyira nagyon önálló. De megígérem, hogy sietek nagy lenni. A meghívókat az itt dolgozó nénik írták meg, meg a házat is ők díszítették fel, és abban is ők segítettek nekem, hogy legyen játszás is azoknak, akiket meghívtam.   A szülinapomat június 25-én tartottuk meg, mert akkor ért rá mindenki. A zsúr délután kezdődött el, amikor áhítat volt és utána énekeltünk is együtt. Meg sok képeket is néztünk magunkról: miket csináltunk egész évben. Az nagyon vicces volt. Meg utána annyi sok játék volt, hogy nem is tudom felmondani az összeset. De emlékszem a lepedős-kitalálós játékra, az ugrálósra, a kirakósra, a beszélősre meg, hogy csendbe kellett lenni, hogy a szabályokat és egymást meg tudjuk érteni. A játszás annyira sok volt, hogy nagyon sokat kellett enni, hogy megint tudjunk játszani. Volt sok gyümölcs meg valami kerek piros, húsos ennivaló, amit amikor felszeleteltek még több lett belőle, és mindenki sokat tudott enni. És még az volt a nagyon jó utána, hogy volt torta is, amin rajta volt a nevem.   Mindenki nagyon sokat nevetett, főleg amikor játszottunk. Én azt hittem, hogy nem is fogom tudni kibírni a sok nevetést, mert már annyira fájt a hasam. És én szerintem mindenki nagyon jól érezte magát egész nap. Most elalvás előtt az ágyamban szerintem a harmadik legjobb dolog az volt, hogy volt torta, a második legjobb dolog az, hogy nagyon sokat játszottunk. Az első legjobb, hogy mindenki eljött, akit meghívtam. Szerintem erről fogok álmodni.  

Praktikus háztartási ismeretek az Anyaotthonban

  Népszerű téma manapság a hölgyek körében hogyan tehetjük háztartásunkat élhetőbbé, mindennapjainkat kellemesebbé és ráadásul még gazdaságosabbá is. Minden otthonban kell foglalkoznunk ezzel a kérdéssel és választ is kell találnunk rá.                       2015. január 11-én az Üdvhadsereg Fény Háza Családok Átmeneti Otthonában az Eötvös Loránd Tudományegyetem társadalomtudományi karának három lelkes tanulója vállalkozott arra, hogy Háztartási napot szervez az otthonban élők számára.                       Az anyák többféle paraktikus ismerettel gazdagodhattak, mint például hogyan lehet mosószappan és víz segítségével folyékony mosószert előállítani otthon? A próbálkozás olyan eredményes volt, hogy az elkészült 4 liternyi folyadékból minden érdeklődőnek jutott.                         Bárki  hozzáadhatta a témában saját tapasztalatait, ismereteit,  kötetlen jellegű beszélgetés során, hasznos tippeket ismerhettek meg, amelyekkel egy háztartást olcsón, a vegyszereket mellőzve, lehet tisztán tartani. A sokoldalú szódabikarbóna, ecet és citrom tisztító hatását, melyekkel helyettesíteni lehet a vegyszeres szereket.    Természetesen felmerült az örök téma is a szépségápolás, ezzel kapcsolatos tanácsokat is kaptak. Többek között otthon, gyorsan elkészíthető arcpakolást vagy bőrradírt készíthetnek maguknak.                         Emellett egy kvíz kitöltésével próbára tehették tudásukat. Amíg az anyukák ismereteiket bővítették a gyermekeik sem unatkoztak. A kisebbekkel egy önkéntes óvónő játszott, míg a nagyobbak újrahasznosítottak kreatív módon. Készült például papírgurigából bagoly, tolltartó, vagy virág.  A program ideje alatt meleg teával és cappucinoval kínálták a jelenlévőket.                      Az anyukák a program végén egy - a szervezők által összeállított - kis füzettel is gazdagodtak, melyben hasznos tanácsok segítik őket a mindennapokban. Ebben nem csupán a háztarás, hanem a szépségápolás, tisztálkodás, vagy gyermekekkel elkészíthető kreatív ötleteket is találnak.    Mindenki nagyon lelkes volt a program során. Sikerült színesebbé tenni a vasárnap délutánt, s közben hasznos ismereteket  elsajátítani.                  

"Te aggódoskodsz ?"

  avagy KARÁCSONYI ÁLOM-MŰSZAK a Fény Házában   - ... neeee, az nem lesz jó, mert azzal nem lesz piros a széle. – Szökik ki a hang a konyhai tolóajtó hajszálvékony nyílásán keresztül.  Vedd ki! Ha nem veszed ki, tudod mi lesz? Huhú. Ezt mi vállaltuk el. Nem. Én azt mondom, most vegyük ki. Tudod, milyen ciki lesz ez ennyi ember előtt? Te, én akkor tuti nem megyek vacsorára! Nem fogsz engem ott látni. Meg senki sem.   És a hang elillant. Mint amikor az ágyú durranása után, amelynek irtózatos hangja volt, hírtelen döbbenetes csend ül rá a levegőre. Tekintélyes volt, egy ideig legalábbis .           Jó, én hallak – lehetett hallani –, de mit csináljak ezek után. Máshogy nem megy. Most mit csináljunk? Ha kivesszük, akkor nem jön be a meglepetés, ami miatt ezt az egész vacsorakészítést elvállaltuk. És nem lesz olyan az íze, amilyet szerettünk volna. Ahogy akartuk. Hát jó, tudod mit? Kérlek szépen, fejezd be itt nekem ezt az aggodalmaskodást, és ülj le ide. Ha tudsz, maradj csendben, és bízd rám ezt az egészet. Mi ez az új szó, hogy aggodalmaskodás? Amióta istentiszteletekre jársz, olyan szavakat használsz, amiket eddig még nem szoktál. Egyébként pedig mit jelent az a szó? Ez az aggodóskodás.     Az aggodalmaskodásra gondolsz? Igen, arra. Azt, amit most is csinálsz. Hogy feleslegesen félsz attól, hogy a csirke nem fog szépen megsülni, mert nem vagy ott. Pedig a sütő és a fűszerek, minden tőlük telhetőt megtesznek. És természetüknél fogva tudják a dolgukat. Nem kell ahhoz ott őrt álljál, és félpercenként jajjgatni. Bízd a dolgokat a sütőre, meg a fűszerekre. Érted? Asszem igen! Most már igen. De te is hallod ezt a hangot? Igen. Ó ne, ez a tűzrisztó odaégett a csir... Na? Most már aggodalmaskodhatok? Igen. De most inkább fussunk, mert...                             És a hang, amely  félbehagyatta a sütést, meg a beszélgetést igazából egy ébresztőóra hangja volt, ami az ügyeletes munkatárs álmát szakította meg karácsony napjának reggelén.    És az első reggeli feladatom az volt, hogy kivegyem a csirkét a fagyasztóból. De én sem aggodalmaskodok, mert előbb utóbb elkészül a vacsora, és ha az édesanyákra bízom az elkészítését, akkor biztos, hogy a legjobb kezekben vannak...     Miért csüggedsz el, lelkem, és miért háborogsz bennem? Bízzál Istenben, mert még hálát adok neki, szabadító Istenemnek! Zsoltárok könyve 43: 5