Hála nektek 3 - A lélek gyógyítónk

A mentális támogatástól kezdve a fejlesztő pedagóguson át, mind része a karitatív munkának a Fény Háza életében.

Hála nektek 3. 

A lélek gyógyítónk

A Fény Háza Anyaotthon nemcsak menedéket ad a hozzánk forduló és itt megnyugvást kapó családoknak, de olyan szakmai támogatást is, amely a mindennapok nehézségeiben próbál segítséget adni, legyen az egy anyuka, vagy egy gyermek problémája.
A mentális támogatástól kezdve a fejlesztő pedagóguson át, a szerető nagymama önkéntessége, mind része a karitatív munkájukkal a Fény Háza életének.

A Covid járvány óta talán ez az év volt a legnehezebb számunkra. Azt lehet mondani, hogy folyamatosan teltházzal dolgozunk, ami egyrészt jó, mert minél több családnak tudunk segíteni, annál job, de őszintén örülnénk, ha nem lennének bajba került családok.
Szakmai kihívásból itt nincs hiány, a családgondozók és szakgondozók arra törekednek, hogy minden lakónak a lehető legtöbb segítséget adják és biztosítsák a nyugalmat.
Hétköznapjainkat támogatja pár elkötelezett önkéntes szakember, akiket szeretnénk bemutatni, ezzel is a hálánkat fejezzük ki.
Amikor jönnek, teszik fáradhatatlanul a dolgukat, mosolyt csalva mindenki arcára.
Arra kértük őket, írjanak magukról egy rövid bemutatkozót, hogy megismerjük kik is ők valójában, hogyan érkeztek meg a Fény Házába, mi késztette őket, hogy segítsenek nekünk.
Harmadik cikkünkben Gréci Judit mentálhigiénés munkatárs bemutatkozását olvashatják.
„Válassz olyan munkát, amit szeretsz csinálni, és soha életedben nem kell dolgoznod.”- mondja Konfuciusz.
A bajban levők segítését – legyen szó emberekről, vagy négylábúakról - serdülő korom óta küldetésnek érzem. Egészségügyi érettségi után kórházi ápolóként ehhez adódott az a késztetés is, hogy a betegségek és egyéb problémák megelőzéséből is kivegyem a részemet, így védőnői és egészségfejlesztő-mentálhigiénikus képzettséget is szereztem. Az anya- és gyermekvédelem mellett az ellátórendszer más területein, illetve a szociális szolgáltatások több típusában is megfordultam. Hét éve „horgonyoztam le” a hajlék nélküliek segítésénél, nagyon megfogott az a komplex, átfogó megsegítés, amely szükséges a reintegrációhoz, illetve legalább ahhoz, hogy a kliensek a szállásnyújtó intézmény által adott lehetőségek között jobb minőséggel éljük életüket. Hamarosan 45 évesen újra iskolapadba ültem - még ha a közben a ránk szakadt világjárvány miatt a padok a képzés nagy részében csak képletesen voltak is jelen. Komplex rehabilitáció mesterképzésben tanultam tovább. A záróvizsga napja a célelérés mellett sajnos, egy negatív változást is hozott az életünkbe: élettársamnál előrehaladott stádiumú rosszindulatú daganatos betegséget állapítottak meg. Természetesen a figyelmem a betegséggel való megküzdés felé fordult viszonylag hosszú időre, a pozitív hozzáállásom, mely szerint a tudomány, a szeretet és a hit szinte mindig segít, Sanyira is „átragadt”. Ez 2022.januárban történt. Kora őszre már látványos volt a javulás, és újra megjelent bennem egy kis hiányérzet, amiért az anya-, és gyermekvédelemtől távolabb kerültem. Örömmel fogadtam a Fény Háza Családok Átmeneti Otthonában a lehetőséget, hogy mentálhigiénés munkatársként megbízási szerződéssel csatlakozzam a csapathoz.
A szép környezet, a szeretetteljes fogadtatás és a munkavégzéshez szükséges eszközök bőséges rendelkezésre állása megadta azt az alaphangulatot, amely miatt (is) jó itt dolgozni.
És hogy milyen szerepe is lehet a mentális szakembernek egy speciális anya-gyermek otthonban, ahol intenzív családgondozás és lelki gondozás is folyik? A professzionális szociális munka, és a valláshoz fordulás, mint erőforrás elősegítésén túl ezeknek a sokat szenvedett nőknek és gyermekeiknek szükségük van egy más típusú segítő kapcsolatra is, ahol a feltétel nélküli elfogadás a segítés alapja, ahol alig van számonkérés. A közös munka kisebb részét adja a direktív tanácsadás, leginkább a segítettek erőforrásait mobilizáljuk, amelyekkel saját magukat képesek a traumából meggyógyítani. A módszerek sokrétűek, a probléma feltárás, rogersi elvek mentén folytatott segítő beszélgetések és aktív meghallgatás mellett szerepet kap a készségfejlesztés, edukáció, játék, imagináció, különösen gyerekek esetén a mesék is. Fontos a kompetencia-határokat komolyan venni, felismerni azokat a helyzeteket, például egy poszttraumás stressz-betegséget vagy elmaradást a kisgyermek érzelmi-szociális fejlődésében, amikor professzionális segítségnyújtást kell kezdeményezni (pszichológus, pszichiátriai gondozó, pedagógiai szakszolgálat, háziorvos/házi gyermekorvos).
A Fény Házában jól együtt tudunk működni a családgondozókkal, lelki gondozóval és szakgondozókkal, önkéntes pedagógusokkal is, amely elősegíti, hogy a lakók a kezdetinél magasabb szintű önismerettel, pozitívabb énképpel, nagyobb önbizalommal, jobb szülői kompetenciákkal és fizikai-mentális állapotban kerüljenek lehetőség szerint magasabb szintű lakhatásba. Tudatosuljon, hogy melyek azok a jelek, amelyek nem részei a harmonikus párkapcsolatnak, és ha észlelik, mit kell tenniük.

Forrás: Üdvhadsereg | Fény Háza CsÁO | Gréci Judit és Papp Ildikó 
Dátum: 2023. december 15.
A kép forrása: Üdvhadsereg | Fény Háza CsÁO | Kommunikációs osztály