Az emberkereskedelem áldozataiért

Kép1

Gyógyulás az összetört álmokból - Imanap az emberkereskedelem áldozataiért

A Nemzetközi Üdvhadsereg nemzeteken és országokon átívelve, évek óta kijelöl egy napot, (minden év harmadik vasárnapja) amikor a világ Üdvhadsereg gyülekezeteiben imádkoznak az emberkereskedelem áldozataiért. 
Évenként meghatározottan, egységesen ugyanazon Bibliai tematika alapján történik az  imanapra való felkészülés feldolgozása.
Az Üdvhadsereg  Magyarország gyülekezetei is csatlakoztak ehhez a kezdeményezéshez, az imanapra való felkészülés az idén az Mózes 1 könyve 37-50  fejezetei- József története alapján- történt.
Gondolkodva József elárulásának történetén, párhuzamot véltem felfedezni az életemben.
Engem ugyan nem árultak el a testvéreim, nem adtak el rabszolgának, nem kerültem börtönbe, mégis  sok esetben álmaim, vágyaim, múltam, csalódásaim, érzéseim rabszolgájaként, foglyaként  éltem a saját börtönömben.

Az Imanapra való felhívás üzenete: Gyógyulás az összetört álmokból.

imanap kereskedelemMindannyiunk lelkében vannak sebek, hegek. Minden minket ért eseményt, traumát, balesetet tudat alatt elraktározunk, amik hatással vannak jelenünkre és jövőnkre.

Mi mit tettünk és teszünk az összetört álmokkal? A múltunkkal? Az érzéseinkkel?  

Mindannyinknak szükségünk van arra, hogy érezzük, hogy szeretnek, elfogadnak, fontosak vagyunk és biztonságban vagyunk. Vágyunk arra, hogy megtapasztaljuk ezt az alapvető szükségletet.

Ha egy üres pohárral jelképezném a lelkünket, akkor ezt az igényünket, tisztán csak Isten tudja betölteni teljesen.
A bűneset miatt hiányt élünk meg és érzékeljük, hogy nem olyan teljes a világ. Nem vagyunk felhőtlenül   boldogok, nem viszonyul mindenki szeretettel hozzánk. Nem úgy mennek a dolgok, ahogyan vágynánk.
 
Ezek mind töltenek a lelkünkbe, a „poharunkba” rossz dolgokat, és máris azon kapjuk magunkat, hogy ami előtte tiszta és átlátszó volt, a bántások, a hiányok, a gyermekkori elutasítások, figyelem, dicséret hiánya, a bántalmazások, a traumák, kudarcok, veszteségek, gyász…stb.  miatt, lelkünk pohara pillanatok alatt elszíneződik.  Ha nem figyelünk oda, a negatív tapasztalatok kellemetlen érzései sajnos hamar semlegesítik azt a jót, amit Isten tölt belénk.  Amikor negatív dolgokkal van tele a lényünk, akkor azok hamar átvezethetnek bizonytalanságba, depresszióba.

Beindul egy spirál, ami újrajátszódik. Ez az alapja és oka a lelki sérüléseknek, valamint, hogy nem tanuljuk meg helyesen kezelni az érzelmeinket.

(Fontos leszögezni, tisztázni, hogy az érzéseink Isten ajándékai, hisz Isten képmására teremtettünk, neki is vannak érzelmei. Az érzések színesítenek bennünket. Az érzelmeket mi próbáljuk helyes és helytelenként kategorizálni, de az érzelmek sem nem jók, sem nem rosszak önmagukban. Az érzelem egy reakció, egy válasz. Céllal adta Isten, hogy cselekedetekre sarkalljon. Használhatjuk rossz, negatív módon is,  mások befolyásolására, manipulálására, bántalmazásra, azért fontos, hogy ne azok irányítsanak.)
 

Milyen következményei vannak a helytelen érzelemkezelésnek?

  • Megsebesít, boldogtalanná tesz. Önmagunkat is megsebesítjük, másoknak is kárt okozunk ezzel. Magányosságot elszigetelődést von maga után, ami akadálya a fejlődésünknek. Múltunk foglyaivá válunk.

  •  Megjelenhetnek a szenvedélyek, pótlékok, függőségek, testi betegségek.

Hogyan szakíthatjuk meg a spirált?  Hogyan kezeljük érzéseinket?

  • Nem az érzések ellen kell harcolni, hanem meg kell tanulni kezelni őket.

 

Hogyan önthetem ki a poharamat, hogy ne a negatív érzés uraljon?
Hogyan tanulhatom meg jó dolgokkal tölteni meg lelkemet?

  • Fontos, hogy ne tagadjuk le, ne tegyünk úgy, mintha nem lennének érzéseink. De az sem jó, ha az érzések irányítják életünket, hisz az érzések nem megbízhatóak.

Ahhoz, hogy megértsük, hogy hogyan lehet helyesen kezelni  érzéseinket, fontos mindenek előtt tisztázni, hogy milyen helytelen érzelem kezelési mechanizmusok mentén működünk.

Több módja is van a helytelen érzelemkezelésnek: elfojtás- vagyis az érzések tudatalattiba történő száműzése. Ha nem tanították meg, vagy nem láttunk jó mintát az érzelem kezelésre, akkor elfolytjuk, hogy ne fájjon, vagy elnyomjuk, mert nem akarjuk újra átélni. Ha megtagadom érzéseimet, önmagamat tagadom meg és így elveszítem a kapcsolatot önmagammal.
Ezzel áthárítom a felelősséget másokra vagy Istenre. „Én áldozat vagyok, nem tehetek arról, hogy szüleim, vagy a rokonaim ezt tették velem!” Ám az érzések előbb utóbb felgyűlnek és energiát emésztenek fel. Ami ott marad bennünk, ki akar törni valahogyan, érvényre akar jutni.  

Ha a negatív töltést poharunkban egy olyan pohár üdítőhöz hasonlítanánk, amit kint hagytunk a napon, gyorsan tapasztalhatjuk, hogy pillanatokon belül jönnek a darazsak és ellepik azt. Ehhez hasonlóan a lelkünket: sebeinkre, amelyek nem gyógyultak be, könnyen jöhetnek veszélyek és lelki tüneteket, betegségeket okozhatnak, amelyek további betegségekhez vezethetnek.
Vagy: ha a régi bántások, melyek ott maradnak, gyűlnek és nincsenek kezelve, olyanná tudnak válni, mint az üvegbe száradt lekvár, amit már nem lehet kiönteni onnan. Vagy nem olyan egyszerű elbánni vele.

Másik helytelen módja az érzelemkezelésnek, hogy bár tudatában vagyok az érzéseimnek, azonban nem juttatom kifejezésre azokat. Amikor elfojtjuk ezeket, talán azért, hogy magunkról pozitív képet mutassunk, hogy megvédekezzünk a további elutasítás, fájdalom ellen. Egy álarc mögé bújunk, igyekszünk megfelelni környezetünk elvárásainak, kételkedve abban, hogy mások megértenek, félve attól, hogy esetleg felhasználják ellenünk, ha gyengének látnak.

További szélsőség az, ha az ember az érzéseit ráborítja a másikra. Veszekszik, kiabál, bántalmaz, döntéseit az érzelmei irányítják. Pl. ha az én sötét, negatív töltetű poharamat ráborítom valakire, azzal a másikat is beszennyezem. Kihatással van rá és fertőzi, amit aztán ő is tovább ad másoknak, tovább fertőzve ezzel. Nem jó kezelési módszer, hisz én sem szabadulok meg a tehertől, másnak is problémát okozok és bennem is ott marad hiába öntöttem ki a másikra és rossz hatása tovább adódik.

Egyéb szélsőség: amikor a másikat leuralom, manipulálom, megelőzve, hogy ő uraljon le engem. Azt akarom, hogy a másik személy változzon meg, hogy nekem könnyebb legyen. Ne nekem kelljen változni.
Az is bűn, ha másokat leuralok, de az is bűn, ha ezt engedem. Hisz az az illető ezzel feladja saját szabad akaratát és így nem tud az lenni és azzá válni, akivé Isten alkotta.

-Mi magyarok hajlamosak vagyunk beszélni többet a rossz érzéseinkről, mint a jóról, ezzel növelve rossz érzéseink intenzitását, meggyőzve magunkat arról, hogy ez az igazság.  – „A dolgok ilyen rosszul mennek, nem csoda, hogy ilyen rosszul vagyok.” Vagyis ha  erről beszélek, erről gondolkodok,  akkor hamarosan így is érzem magam és így is fogok viselkedni, mivel az élet ilyen nyomorúságos.”

Ez egy ördögi kör.
De van egy jó hír: létezik egy Isteni kör is. Meg lehet fordítani és meg lehet változtatni a spirált.

Isten szerinti érzelemkezelés:

1) Tudatosítani: mit érzek? Ne lépjek rajta túl. Ha valami nem stimmel, ne engedjem gyűlni.
2) Fontos kifejezni az érzéseket mások felé is. Jó, ha tudunk őszinték lenni, világosan, nem bántóan fogalmazni a másik személy irányában, hogy -„Ez fájt nekem…”
3) Átadni Istennek: Jeremiás siralmai 2,19:” Öntsd ki a szívedet, mint a vizet az Úr előtt”
Ha száraz földbe öntöm ki a poharam tartalmát, visszavenni nem lehet. Isten azt akarja, hogy úgy öntsük ki a poharunkat, lelkünket, hogy azt már nem vesszük vissza. Az már Nála van, átadtuk. Ne akarjuk újra érezni. Ha esetleg még „érezzük” a rossz érzést, öntsük ki újra, amíg szabadok leszünk.
4) Szükség esetén segítséget is lehet kérni.

 

Amilyen mértékben öntöm ki a poharamat, olyan mértékben tud Isten betölteni.
Ha félig öntöm ki a keserűséget, félig tud Isten békességgel betölteni. Ha mind kiöntöm, akkor mind be tudja tölteni Isten a szeretetével, gondoskodásával, biztonságával. Így egészen megváltozhat életünk.

Mit kell tenni az érzéseinkkel? A Biblia azt mondja, hogy:” a nap le ne menjen a ti haragotokon; Ef 4:26
Jó mielőbb kezelni és nem raktározni. De nem csak kiönteni szükséges, hanem vegyük is át, amit Isten adni akar.
-Segíthet ebben egy dicsőítő ének, egy prédikáció, egy ima, egy elismerő szó, ölelés, ajándék, hobby tevékenység: sport, zene, olvasás

Hogyan? Filippi 4: 8. „Továbbá, Atyámfiai, amik csak igazak, amik csak tisztességesek, amik csak igazságosak, amik csak tiszták, amik csak kedvesek, amik csak jó hírűek; ha van valami erény és ha van valami dicséret, ezekről gondolkodjatok.”

 

Tóth Edina
Üdvhadsereg Emberkereskedelem elleni fellépés
Kapcsolattartója

„A szeretet másik arca: A harag”
’Szeretetre teremtve”
’Ellel Ministries feldolgozásai alapján