Emberkereskedelem a médiában

banner

Emberkereskedelem a médiában címmel szervezett workshopot 2019 november 19-én a Brit Nagykövetség, az IOM és a Független Médiaközpont.

 

Az eseményre az Üdvhadsereg szakemberei is meghívást kaptak. A rendezvény célja az volt, hogy összehívja az újságírókat és az emberkereskedelemmel foglalkozó szakembereket egy nyilvános diskurzusra, amelyen a véleményformálás erejét és felelősségét emelték ki. Az Egyesült Királyság kormánya számos partnerrel folytat munkát annak érdekében, hogy megerősítse az együttműködést azokkal az országokkal, ahonnan a legtöbb áldozat érkezik. Az IOM egy kormányközi, nemzetközi szervezet, 2016 óta az ENSZ migrációs ügynöksége. 1951 óta foglalkozik az emberkereskedelem leküzdését célzó projektek megvalósításával számos hazai és külföldi segítő szervezettel együttműködve. A Független Médiaközpont célja, hogy erősítse az etikus újságírást, külön hangsúlyt helyezve a médiatudatosságra és a sajtó felelősségére.

 

angol nagykvtrdns2 IOM

A konferencia két részből állt, az első részben szakmailag fontos fogalmakat és alapelveket tárgyalt előadásában az IOM képviselője. Beszélt arról, hogy az emberi jogok elleni súlyos bűncselekmények mind visszaélések a kiszolgáltatott helyzettel, az esetek nagy többségében az áldozatok klasszikus értelemben vett kizsákmányolása történik. Tisztázott olyan fogalmakat, mint az emberkereskedelem és az embercsempészet, amelyek nem összetévesztendők egymással.

Feltárta, hogy az emberkereskedelem évi 150 milliárd dolláros üzlet nemzetközi szinten, amelyet komoly bűnözői csoportok, hálózatok mozgatnak, így csak nemzetközi összefogással lehet harcolni ellenük. Beszámolt az emberkereskedelem okairól, a kereslet-kínálat alakulásáról, az egyénekre és a közösségekre gyakorolt hatásairól.

A magyarországi helyzet kimutatásaik szerint különösen aggasztó, hiszen tranzit és forrás ország is vagyunk egyszerre, kibocsátó országként Európában benne vagyunk a nem túl előkelő TOP 3-ban. Vannak különösen veszélyeztetett megyék, mint Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Baranya megye. Ezekre a régiókra különösen nagy figyelmet kell fordítani.

A IOS képviselője beszélt még az áldozattá válás okairól, arról, hogy mik a vonzó tényezők és melyek az árulkodó jelek, amelyekre érdemes figyelni pl. egy álláshirdetés kapcsán. Előadása végén bemutatta, hogy milyen programokat és intézkedéseket vezetett be az IOS nemzetközi szinten az emberkereskedelem ellen.

A nap második felében a Független Médiaközpont képviselője tarott nagy hatású előadást arról, hogy a nyelvészeti manipuláció, a műveletek és a feltünéskeltés, milyen hasznos eszközei lehetnek a téma megfelelő tálalásának. Kitért a beszédfordulatok és a szövegszerkesztés fontossága és arra is, hogy a „terepen” dolgozó szakmai szervezetek és az újságírók között hogyan alakulhat ki a hiteles újságírást segítő párbeszéd.

Köszönjük a meghívást a Brit Nagykövetségnek, Nagykövet Úrnak, hogy vendégül látta a konferencia résztvevőit a rezidencián.