Ima hétvége, az "Élő víz" 2021. június 25-27.

Az elet forrasa

 Az életünkben megkérdőjelezhetetlen a víz jelentősége, lelki-szellemi értelemben is, ezért szükséges figyelni a fogyasztásra kerülő italunk tisztaságára.

 Isten életadó vize

Az életünkben megkérdőjelezhetetlen a víz jelentősége, lelki-szellemi értelemben is

- Jézus egy samáriai asszonnyal találkozik a Jákob kútjánál, ahol egy különös párbeszéd hangzik el közöttük. János evangéliuma  4 rész 3-15 vers

- Abban az időben élő víznek nevezték azokat a kutakat, amiket rendszeresen és folyamatosan használtak, és a kút forrása mindig visszapótolta az elvett mennyiséget.
- A beszélgetés elején az asszony még nem tudta, hogy Jézus a lelke számára kínálja fel az élő vizet, ezért két komoly kérdést intéz Jézushoz.
„Uram, nincs mivel merítened, és a kút mély, hogyan vennéd tehát az élő vizet?” (11.)
„Avagy nagyobb vagy-é te a mi atyánknál, Jákobnál, aki nekünk adta ezt a kutat, és ebből ivott ő is, a fiai is és a jószágai is?” (12.)

Ez az asszony úgy érezte, hogy nincs olyan kút, amelynek vize fölérhetne azzal, mint amiről még az atyák gondoskodtak.

- Miközben gondolatban a múltba tekintett és az atyákra nézett, a hagyományok hatása alatt nem ismerte föl, hogy az atyáknál is nagyobb az, akivel beszélget.
Ebből adódóan azt sem ismerte föl, hogy neki éppen arra a vízre volna szüksége, amit ez a vele beszélő férfi tudna adni.
- A mai emberek problémája ugyanaz, mint amit a történetből felismerhetünk.
Nagyon sok ember áll szomjas lélekkel egészen közel az élő vízhez, és mégis messze tekint, elnéz az élet kútforrása mellett.
Az egyik ember azért, mert a hagyományok befolyása alatt áll, míg a másik azért, mert a gondolkodását a modern kor úgynevezett tudományos elméletei tartják fogva.

Megfigyelhetjük, hogy a mindennapi életben hány ember kész fizetni azért, hogy egy kis üvegnyi különleges vizet kapjon, ami valamilyen híres forrásból vagy kútból származik.

- Sajnos nagyon sokan vannak, akik rengeteg pénzt tékozolnak el vízhelyettesítőkre, amik pedig nem szolgálják az egészségünket. Így van ez a lelki-szellemi élet területén is.
- Mindig voltak és vannak divatos italok jelképes értelemben is, amivel a lelkük szomját próbálják eloltani az emberek.
- A vízpótló készítmények azonban nemcsak, hogy károsak, hanem különböző szintű negatív függőséget is kialakítanak a fogyasztóban.

Közismert, hogy az életet jelentő víz egyre szennyezettebbé válik az emberi környezetromboló beavatkozások következményeként.

- Ezért egészségünk érdekében már fokozott figyelmet kell fordítani a fogyasztásra kerülő víz megbízható tisztaságára.
- Szomorú tény, hogy a lelki-szellemi élet területén is ugyanez a helyzet.

Az egész világ a bűn képeitől és hangjaitól felkavart szennyes folyam közepén áll, ami azzal fenyeget, hogy mindannyiónkat elborít, mint egy árvíz. Ez a visszataszító szennyes folyam a különböző médiákon keresztül áramlik és hömpölyög körülöttünk, igyekezve mindenkit beszennyezni erőszakkal és erkölcstelenséggel.

Ezért lelki értelemben is szükséges figyelni a fogyasztásra kerülő lelki italunk tisztaságára.

- Ennek elmulasztása lelki fertőzöttséget és betegséget okoz, végül pedig lelki halált.
- A Biblia éppen ezért int és óv bennünket azoktól a lelki kutaktól és forrásoktól, amiknek vize sekélyes és eliszaposodott, illetve azoktól a kutaktól, amiknek fala repedezett.
„Mert kettős gonoszságot követett el az én népem. Elhagytak engem, az élő víznek forrását, hogy kutakat ássanak maguknak; és repedezett kutakat ástak, amelyek nem tartják a vizet.” Jer. 2,13.

Isten mindenkinek felajánlja az élet vizét, amely valóban kielégíti a lelkünk szomját.

- Csak a friss víz az, ami igazán fel tud üdíteni bennünket.
„Aki szomjúhozik, jöjjön el, és aki akarja, vegye az élet vizét ingyen.” Jel. 22,17.
A szomjúhozónak adok az élet vizének forrásából ingyen.” Jel. 21,6.
“Ha valaki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha örökké meg nem szomjúhozik.” Ján. 4,14.

Amikor a Jézussal beszélgető asszony megértette ezt, akkor azt mondta:

- „Uram, add nékem azt a vizet, hogy meg ne szomjúhozzam, és ne jöjjek ide meríteni!” Ján. 4,15.
- Isten azt szeretné, ha erre a felismerésre és döntésre mindannyian el tudnánk jutni.

36. Zsoltár 10 vers: „Mert nálad van az élet forrása”
János evangéliuma 7 rész 37-38 vers: „Az ünnep utolsó nagy napján felállt Jézus, és így kiáltott: Ha valaki szomjazik, jöjjön hozzám, és igyék! Aki hisz énbennem, ahogy az Írás mondta, annak belsejéből élő víz folyamai ömlenek.”
78. Zsoltár 15-16 vers: „Sziklákat hasított ketté a pusztában, bőven adott inniuk a mélységből. Patakokat fakasztott a sziklából, mint folyamokat zúdította le vizüket.”
Ézsaiás próféta könyve 35 rész 6-7 vers: „Mert víz fakad a pusztában, és a kietlen tájon patakok. Tóvá lesz a délibáb, és víz fakad a szomjú földön.”
János evangéliuma 3 rész 5 vers: „Jézus így felelt: Bizony, bizony, mondom neked, ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet be az Isten országába.”
Korintusiakhoz írt első levél 10 rész 4 vers: „és mindnyájan ugyanazt a lelki italt itták, mert a lelki kősziklából ittak, amely velük ment. Az a kőszikla pedig Krisztus volt.”
Mózes ötödik könyve 8 rész 15 vers: „Ő vezetett téged a nagy és félelmetes pusztában, ahol mérges kígyók és skorpiók vannak; a kiszikkadt földön, ahol nincs víz, ő fakasztott neked vizet a kemény kősziklából.”
Ézsaiás próféta könyve 44 rész 3 vers: „Mert vizet árasztok a szomjas földre, patakokat a száraz tájra. Kiárasztom lelkemet utódaidra, áldásomat sarjadékaidra.”
Ézsaiás próféta könyve 55 rész 1 vers: „Ti szomjazók mind, jöjjetek vízért, még ha nincs is pénzetek!”

A következő link egyenesen az imahétvégéhez visz, ahol fel lehet iratkozni az imarendbe : 

 Feliratkozas

 Kép forrása : Royalty-Free | © Michael Leung | Dreamstime.com

Forrás: Regina Wittwer/Gazsó Gábor/Kommunikációs osztály
Dátum: 2021 június 17.
A programfüzet letölthető INNEN PDF formátumban.