Álláskereső tréning

Kollégáimmal egyetértésben arra a következtetésre jutottunk, hogy Intézményünkben lokálisan is szükség van egy Álláskereső tréning beindítására, hiszen a lakóink számára felépített komplex – egyéni rehabilitációs terv fontos részét képezi a munkakeresés. Célul tűztük ki, hogy segítséget nyújtunk abban, hogy nagyobb hatékonysággal tudjanak munka után nézni, illetve szükség szerint új munkahelyet keresni.

első kép

Reményem az, hogy a tréningen tanultak segítségével a csoporttagok tudatosabbá, kreatívabbakká és felkészültebbekké válnak a munkakeresés területén, így nagyobb eséllyel tudnak betörni a munkaerőpiacra és ez által a társadalomnak is hasznos tagjaivá válhatnak.  Több lakónk is munkanélküli, vagy nem bejelentett munkát végez kevés fizetésért – nem megfelelő munkakörülmények között. Fontosnak tartom, hogy segítséget és biztatást kapjanak tőlünk – szociális munkásoktól, akkor, amikor a folyamatos kudarcokat és visszautasítást tapasztalják a külvilágból. Nagy segítség számukra az, hogy beszélni tudnak a problémáikról hozzájuk hasonló helyzetben lévő emberekkel is. Erre is jó többek között a tréning, arra a felismerésre: „nem vagyok egyedül a problémámmal!”

Az a lakó, aki a csoport rendszeres résztvevője, megtanulhatja, hogy mennyire fontos az aktív és kitartó álláskeresés. Elsajátíthat interjú technikákat, illetve szituációs játékokban személyesen is kipróbálhatja magát. Gyakorolhatja, hogyan kell készíteni megfelelő önéletrajzot és motivációs levelet. Felismerheti, milyen nagy jelentőséggel bír a nonverbális kommunikáció, és segítséget kap abban is, hogy hogyan válaszoljon a kényes kérdésekre az interjúkon. A csoportfoglalkozások során több olyan dolog is felmerült, amire később személyes konzultáció jelentett megoldást. (Ilyen például a személyes segítségnyújtás: az önéletrajz megírásában, illetve e - mailben való csatolásában és elküldésében, valamint olyan személyes élmények feltárása, amelyeket nem kívánnak a csoport nyilvánosságával megosztani, azonban a csoport vezetőjének tanácsát szükségesnek érzik.)második kép

Az első álláskereső blokk 2013. április első szerdáján kezdődött és május utolsó szerdáján fejeződött be. Összesen 14 lakó vett részt a tréningen, ebből 3 fő a tréning ideje alatt talált munkahelyet és 3 személy úgy vett részt, hogy új munkahely keresését fontolgatja.

Csoportvezetőként igyekeztem oldott és meleg hangulatot teremteni a foglalkozásokon. Többször játékosan – például egy labdát dobálva beszéltünk olyan felmerülő problémákról, amik kellemetlenül érintik őket. (pl. fogsor hiány, hajléktalanság miatt megtapasztalt elutasítás). Nagyszerű élményt jelentett számomra a tréning, s remélem a csoporttagok is hasonlóképpen nyilatkoznának!

Budapest, 2013. május 29.

Kószó Zsanett                

szociális munkás