Köszönjük az évről-évre növekvő felajánlásokat!

Boritokep 1 szazalek

Szívből köszönjük mindazoknak, akik személyi jövedelemadójuk egyházak részére felajánlható 1%-ával és bizalmukkal az Üdvhadsereget tisztelték meg!

Néhány nappal ezelőtt jelent meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye arról, hogyan is alakult a személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása 2021-ben. A civil szervezetek nagy izgalommal várták az eredményeket, vajon melyik trend fog érvényesülni, a növekedés-e, vagy a csökkenés.
2020 különösen nehéz év volt mindannyiunk számára. Több ezren veszítették el munkájukat a járvány miatt. A pandémiás időszak számos szektort sújtott bevételkieséssel, ezért az állam csökkentette a nehéz helyzetben lévő munkavállalók személyi jövedelemadójának mértékét. Mindeközben jelentősen növekedett a technikai számmal rendelkezők száma, így az adózók több hiteles szervezet közül választhattak.
Arra készültünk, hogy a körülmények miatt csökkenéssel kell majd szembenéznünk. Az eredmény nem igazolta félelmeinket, örömteli meglepetés volt számunkra, hogy az Üdvhadsereg még ebben a bizonytalan helyzetben is növelni tudta az Önök segítségével a rendelkezők számát, valamint a felajánlásokból érkező bevétel mértékét is.

Köszönjük a rendelkezők megtisztelő bizalmát! Szeretnénk a felhasználásról ezúton tájékoztatást adni, és röviden bemutatni munkánkat, mindennapi tevékenységünket.

Gyakran kérdezik tőlünk: Az Üdvhadsereg egyház vagy karitatív szervezet?
Mindkettő. Olyan egyház, amely rendkívül kiterjedt karitatív munkát is végez. Magyarországon egyházként dolgozunk. Nemzetközi Küldetésnyilatkozat: Az Üdvhadsereg nemzetközi mozgalom és evangéliumi része az egyetemes keresztyén egyháznak. Üzenetének alapja a Biblia. Szolgálatának mozgatórugója Isten szeretete. Feladata, hogy Jézus Krisztus evangéliumát hirdesse és az emberi szükséget személyválogatás nélkül enyhítse az Ő nevében. Tevékenységeink között kiemelten fontos szerepet kap a szociális feladatok ellátása, a hit és cselekedet elválaszthatatlan egységet alkot.

Az Üdvhadsereg Magyarországon
Munkánkat gyülekezeteken és szociális szolgáltatást nyújtó intézményeken keresztül végezzük. Segítséget nyújtunk a hozzánk forduló rászorulóknak, személyválogatás nélkül az Ő nevében.

Gyülekezeti munka

Jelenleg nyolc gyülekezet működik, Budapesten három (Terézváros, Józsefváros, Rákoscsaba), vidéken öt (Gyöngyös, Miskolc, Sajókaza, Debrecen, Nyíracsád). A munkánk és segítségnyújtásunk szorosan összekapcsolódik. A gyülekezetek az Üdvhadseregben: a hadosztályok, rendszeresen tartanak Istentiszteleteket, a hitéleti tevekénységekhez szervesen kapcsolódik a lelkigondozás és az élettanácsadás. A mindennapokban fontos szerepet kap a közösségépítés, melynek színterei a kirándulások, a táborok, a rendszeres foglalkozások - a gyülekezetekhez tartozókkal éppen úgy, mint az otthonainkban lakókkal és a külsős ellátottakkal. Munkánk része a pszichiátriai és szenvedélybetege támogatása is. 1997 szeptembere óta, heti rendszerességgel vesznek részt lelkészeink börtönökben végzett missziós munkában, ahol a fogvatartottakkal osztják meg hitüket, támogatást adnak, kérésük esetén felveszik a kapcsolatot családjaikkal.

Karitatív programok, munka a gyermekekért, ifjúsági prevenció
A gyülekezetek - az istentiszteleteken túl - rendszeresen szerveznek karitatív programokat, ruha és tartós élelmiszerosztást szerveznek, egyéb természetbeni támogatást adnak a rászorulóknak. A debreceni hadosztály ifjúsági prevenciós programjai már sok fiatal életének jó irányba való fejlődéséhez járultak hozzá. Miskolcon, Debrecenben, Sajókazán és Nyíracsádon aktívan veszünk részt a helyi roma lakosság életében. Elköteleződtünk a hosszú távú jelenlét és segítségnyújtás mellett. Úgy gondoljuk, hogy tartós változást csak így lehet elérni. A közösségépítés mellett életmódjavító szolgáltatásaink a lakosság számára életvezetési segítséget is nyújtanak. A sajókazai Sólyomtelepen sok házban nincs vezetékes víz, ezért a gyülekezeti házban tisztálkodásra és a mosásra alkalmas vizesblokkot építettünk ki.
Minden gyülekezet szervez a gyermekek számára vasárnapi iskolát, Bibliaórákat és ingyenes nyári gyermektáborokat. Sajókazán az óvodában és az iskolában hitoktatást biztosítunk. A Józsefvárosi gyülekezetben működő Bábmissziós csoport rendszeresen keres fel oktatási intézményeket, ill. előadásaikkal színesítik a többi gyülekezet gyermekprogramjait is.

Szociális intézmények

Hajléktalan ellátás│Nappali Melegedő│Népkonyha│Szállás│Tanácsadás és kísérés
Budapesten három intézményben, az Új Reménység Házában, a Válaszút Házában és az Új Kezdet Házában, vidéken pedig a Gyöngyösi Reménység Centrumban naponta juthatnak segítséghez a rászorulók. Minden nap meleg étel, tiszta környezet, tisztálkodási lehetőség, ruha és lelki segítség várja az ellátottakat. A szociális munka igen fontos része, hogy az Üdvhadsereg munkatársai segítenek a munkakeresésben és az alapvető háztartási ismeretek megszerzésében vagy bármely, alapvető szükséglet megoldásában, valamint támogatást adnak lelkigondozással és élettanácsadással. Célunk, hogy segítsük a továbblépést az önálló élet felé. Két intézményben biztonságos szálláshoz is juthatnak a hajlék nélküliek. Arra törekszünk, hogy egyénre szabottan válaszoljunk a szükségletekre, ami nagyfokú rugalmasságot, odafigyelést és együttérzést, ugyanakkor aktív cselekvést kíván.

Családok Átmeneti Otthona
A Fény Háza 40 bántalmazott anyának és gyermekeiknek kínál védett menedéket, terápiát és támogatást. Az intézmény ellátandó célcsoportja az életvezetési problémák vagy más szociális és családi krízis miatt otthontalanná vált, védelmet kereső anyák és gyermekeik, a válsághelyzetben lévő bántalmazott vagy várandós anyák, a szülészetről kikerülő anyák és gyermekeik, valamint a gyermek nagykorú testvére (24. életévének betöltéséig). A bántalmazott édesanyák és gyermekek speciális célcsoportot jelentenek.

Családi Bölcsőde
Fontosnak tartjuk a gyermekekkel való törődést. Gyöngyösön, a Családi Bölcsődénkben szeretetteljes, biztonságos környezetben tölthetik napjaikat a kicsik, ahol biztosított a személyre szabott fejlesztés, a kiscsoportos foglalkozás. A gyermekek fejlődését figyelmes nevelők kísérik. Törekszünk arra, hogy jó kapcsolatot ápoljunk a helyi családsegítő szolgálattal, a gyámüggyel, a pártfogói felügyelettel és az önkormányzat más szervezeteivel, így egymást segítve, együtt tudjuk betölteni küldetésünket.

Ráháb misszió│Emberkereskedelem elleni küzdelem
Ráháb szolgálatunkat az emberkereskedelem túlélői és a prostitúciós tevékenységet végzők körében végezzük. Mi is közreműködői vagyunk Isten nagy tervének. Közvetítjük az Ő szeretetét, hogy érezzék, ők is értékesek, fontosak és nem mások árucikkei. Az a célunk, hogy felismerve saját értékeiket, rendezzék kapcsolatukat Istennel, önmagukkal és a környezetükkel.

Hitvallásuk: segíteni a rászorulókat minden olyan helyzetben, amelyben már senki más nem teszi, származástól, életkortól, ideológiai hovatartozástól függetlenül.

Forrás: Kommunikációs osztály
Dátum: 2021. szeptember 21.
A kép forrása: One © Andrey Popov | Dreamstime.com | freedownload
Letölthető INNEN pdf formátumban