Szolgálatunk a szeretet vámszedői között

rahab misszio karacsony borotokep

Jézus erre ezt mondta nekik: „Bizony, mondom néktek: a vámszedők és a parázna nők megelőznek titeket az Isten országában." Máté 21:31.

Mindannyian vámszedők vagyunk, a szeretet vámszedői. A szeretet ünnepe közeledtével még jobban felerősödik mindannyiunkban a szeretet fontossága, szükségessége, hiánya. De hogyan adjuk és kapjuk a szeretetet? Hol keressük és milyen módon próbálunk hozzájutni? Milyen árat fizetünk érte?

Ez egy folyamatos dinamika, mozgatórugó mindannyiunkban.
A Bibliai időben a vámszedő a vámot szedte: a városba történő bejutásért, a szabad mozgásért fizetni kellett.
Ma is a szeretet árát mindenki megfizetteti velünk, és mi is készek vagyunk megfizetni ennek az árát.
Karácsonykor elsősorban az ajándékra asszociálunk. Élményt vásárolunk, adunk és kapunk, oda-vissza.

A szeretet folyamatos lejáratása kiütközik a prostitúciós tevékenységbe. Ez egy pervertált, lejáratott kiforgatott értelmezése a szeretetnek. Mindenki, aki használja, aki végzi, rossz helyen keresi a Szeretetet. Ha prostitúcióról beszélünk, mindenki a szexuális aktusra gondol, pedig igazából csak szeretetért mennek oda. Az egyik legszélsőségesebb példája a szeretet vásárlásának.
Az Üdvhadsereg Ráháb utcai megkereső szolgálata öt éve van jelen és keresi fel a lányokat Budapest türelmi zónáiban.
A Solwodi Magyarország, az OM Magyarország, a Névtelen Utak Alapítvány és a Gazdagréti Református gyülekezet önkénteseivel együtt, karácsony alkalmával kimentünk a prostitúciós tevékenységet végző lányokhoz Budapest türelmi zónáiba, karácsonyi ajándékot és Karácsony üzenetét eljuttatva, átadva.
A kérdés az volt, hogy hogyan próbáljuk visszavezetni a lányokat a Szeretet forrásához? Különböző megközelítéseket bemutatva. Hogyan próbáljuk együtt megízleltetni a lányokkal a Szeretet ízét? Közös szolgálat keretén belüli párbeszédben, hogyan lehet ezt megjeleníteni? Hogyan tudnunk kapcsolódni az ő világukhoz és életértelmezésükhöz? Hogyan tud találkozni az ég a földdel?
Kerestük és keressük a választ a fenti kérdésekre.

Felmerült a folytatás gondolata, a közös és rendszeres utcai jelenlét szükségessége, illetve az, hogy közös képzés és tanulás mentén, pénzünkből, időnkből, kényelmünkből is áldozva legyünk közvetlen tanúi, közös közvetítői a szeretetnek nem csak karácsonykor.
Megduplázva, triplázva erőinket, több helyszínen, rendszeresen, sűrűbben látogatva a lányokat, közvetlen kapcsolatba kerülve, megismerve élettörténeteiket, kapcsolódva hozzájuk, legyünk jelen és elérhetőek számukra.

*A 2017-ben létrejött Ráháb „mobil egység”, a szolgálata során, önkéntesek bevonásával rendszeresen jelen van az utcán. Felkeresi Budapest türelmi zónáin belül a lányokat. A szolgálat célja jelen és elérhető lenni, hidat, bizalmat építeni a lányok felé. A rendszeres utcai találkozásokon keresztül, az információnyújtás mellett, a szolgálat főbb célja az, hogy kapcsolódjon a lányok szükségleteihez és ezen keresztül és kínáljon fel segítséget számukra. Preventív célú, egészségmegőrző tanácsadást, lelkigondozást, ártalomcsökkentő csomagot biztosítunk a lányoknak, illetve azt tudatosítjuk az érinettekben, hogy ha baj történik velük és menekülésre kényszerülnek tudják, hogy hova fordulhatnak, kit hívhatnak és hol találhatnak menedéket.

Forrás: Ráháb Szolgálat | Kommunikációs osztály
Dátum: 2022 február 01.
A kép forrása: Üdvhadsereg