Svájcból érkezett adomány menekülteknek

Osszefogas boritokep

A humanitárius válság egyértelmű áldozatai a menekülni kényszerülő, kiszolgáltatott polgári lakosság, az ő megsegítésükön dolgozunk.

 Március 11-én, pénteken, összesen 52 raklapnyi adomány érkezett Svájcból. A 2 hatalmas teherautó alapvető szükségleti cikkeket szállított Magyarországra - például 125 matracot, takarókat, hálózsákokat és higiéniai cikkeket. A svájci Üdvhadsereg országos gyűjtést szervezett a postákon és az Üdvhadsereg intézményein keresztül. A felhívásban adományokat kértek a menekültválság kezelésére. A posta és a helyi önkéntesek gyorsan reagáltak a segélykérésre, így a berni és a dél-argaui postáról is megérkezhetett az adomány Budapestre. A UPS szállítmányozási cég felajánlotta az ingyenes szállítást az alapvető fontosságú szállítmányok esetére. Az adományokat felhasználásig Pákozdon, a Baptista Szeretetszolgálat raktáraiban helyeztük el, amely tartalmazott 700 doboznyi tárgyi adományt, összesen 34 tonna mennyiségben. Jó volt megtapasztalni azt, hogy milyen sok ember reagált az adományozási felhívásra, és gyorsan, jelentős mennyiségű tárgyi adomány gyűlt össze.

Mindeközben az Üdvhadsereg Magyarországon is folytatja segítő tevékenységét

Miskolc: A gyülekezet vezetők higiéniai szereket juttattak el Uszkára, az ott elszállásolt menekülteknek.

Gyöngyös: A Katasztrófavédelmi Szolgálat tájékoztatta a gyöngyösi kollégákat, hogy Gyöngyösön és környékén merre vannak elszállásolva menekültek. A gyülekezet vezető meglátogatta a helyi családokat és a szükség szerint nyújt segítséget.
Józsefváros: A gyülekezetvezetők vezetésével az Üdvhadsereg Bábcsoportja a BOK Csarnokban ukrán nyelven adtak elő egy darabot az ott lévő menekült gyermekeknek, amelyet már korábban terveztek. Nem voltak nagyon sokan, de azok a gyerekek, akik részt vettek az előadáson, nagyon élvezték.

Terézváros: 10 fős szállás működik az imateremben. Az utóbbi időben két családot sikerült elszállásolni gyermekeikkel együtt, leginkább átutazók veszik igénybe, néhány napra van szükségük szállásra és ellátásra.

Debrecen: Hivatalosan nincsenek menekültek a városban. Ennek ellenére a gyülekezet vezető szokott velük "találkozni", például bevásárlás közben. A debreceni kollégák jelenleg nem vesznek részt a menekültek segítésében. Korábban vártak jelzést a debreceni Karitatív Tanácstól, de ezidáig nem érkezett jelzés tőlük.

Új Reménység Háza: Tárgyi adományokat juttattak el egy evangélikus gyülekezet részére, akik Ukrajnából menekült gyerekeknek indítottak be önkéntesek segítségével iskolát.

Rákoscsabai Gyülekezet és Válaszút Háza intézmény: A gyülekezet vezetői több Facebook csoportban is jelen vannak, ahol segítségnyújtási lehetőségeket közvetítenek menekültek felé. Fóttól-Csepelig nyújtottak segítséget már. Általában adományokat visznek házhoz.
Tapasztalatuk szerint két típusa van a menekülteknek jelenleg: Az egyik, aki gyorsan átmegy az országon nyugat felé, a másik pedig akinek már van valamilyen munkalehetősége és albérletben lakik. Általában több család él ilyenkor együtt. A gyerekeket már beíratták a helyi óvodába és iskolába.
A vezetők a BOK csarnokban is tájékozódtak, ide nagy szervezeteken keresztül lehet bekerülni. Az itt megforduló emberek jelentős része nagyon rossz körülmények közül kerül ide, a jelentős részük roma. Lehetőségük volt arra, hogy felvegyék a kapcsolatot a menekültekkel. Általános tapasztalat, hogy a szülők nem figyelnek a gyermekeikre. Egy-egy gyermeknek nehéz megtalálni az édesanyját. A gyerekek elhanyagoltak, hatalmas munka lesz az ő integrációjuk a magyar oktatási rendszerbe.

A Válaszút Háza menekülteket befogadó állomásán a munkatársakon kívül a gyülekezet tagjai is vállaltak önkéntes szolgálatot.

A magyarországi Üdvhadsereg az Ökumenikus Szeretetszolgálat egyik alapítója, ezért a jövőben szeretnénk velük szorosabbra fűzni a kapcsolatot. A tervek szerint májustól fogunk tudni vállalni szolgálatot a BOK csarnokban az Ökumenikus Szeretetszolgálaton keresztül. Ehhez jelentkezőket toborzunk mind a munkatársak közül, mind az Üdvhadsereg gyülekezeteibe járó emberekből. Emellett tervezzük egy másik csoport küldését Tiszabecsre a Baptista Szeretetszolgálaton keresztül ismét.
Christine Staiesse társvezető elmondta, hogy egy svájci tiszt és a Nemzetközi Fejlesztések vezetője látogatott el Magyarországra. Kapcsolatban állnak több nemzetközi szervezettel, valamint ők a felelősek az új projektek fejlesztéséért. Vendégeink megnézték pontosan milyen szerepet vállal a magyarországi Üdvhadsereg a menekült ellátásában. Megállapították, hogy ugyan nem vagyunk az első frontvonalban menekültekkel végzett munkában, de értékelték a sokrétű apró szolgálatot. Nagyra becsülik a munkatársak készségességét és áldozathozatalát.

Itt tartózkodásuk alatt meglátogatták Tiszabecset és a Baptista Szeretetszolgálat által működtetett segélyező állomást, ahol az Üdvhadsereg munkatársai is becsatlakoznak a segítségnyújtásba Emellett ellátogattak többek között a BOK csarnokba (a Baptista Szeretetszolgálaton keresztül) és a Válaszút Házába is.

A különböző országokban működő Üdvhadsereg szervezeteken keresztül több családnak is sikerült már szállást nyújtani vagy az utazását megoldani Ukrajnából Budapestre, majd innen tovább egy nyugati országba. Legutóbb egy édesanyának és két gyermekének nyújtottunk segítséget az Ukrajnából Budapestre történő utazásban, majd Budapestről Zürichbe és onnan Genf-be

Forrás: Üdvhadsereg munkatársai I Kommunikációs osztály
Dátum: 2022. április 19.
A képek forrása: Üdvhadsereg