Ukrajnai menekültek a Nyíregyházi Állatkertben

Zoo boritokep

Az Üdvhadsereg Magyarországon az ukrajnai háború kirobbanásának kezdete óta segíti a konfliktus sújtotta országból érkező menekülteket a határ mindkét oldalán.

Ezúttal az ideiglenesen Kárpátalján tartózkodó, úgynevezett belső menekültek egy csoportjának, összesen 43 embernek, 20 felnőttnek és 23 gyermeknek nyújtottak felejthetetlen élményt. Kirándulást szerveztek a Nyíregyházi Állatkertbe. A több hónapos nélkülözés és kiszámíthatatlanság nagyon megviselte a Tiszakeresztúron tartózkodó anyák, gyerekek, nagymamák és nagypapák lelkét, ezért mindenki örült, hogy végre emberhez méltó módon kapcsolódhatott ki.

Március óta tartózkodnak Tiszakeresztúron azok a nők, idős emberek és gyermekek, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudták, vagy nem akarták elhagyni hazájukat. A magyarországi Üdvhadsereg a háború kirobbanása óta feladatának és küldetésének tekinti, hogy segítse a menekülőket és a háború miatt nehéz élethelyzetbe került embereket. A segítő munkatársak egy ideje azt tapasztalták, hogy nem elég a határig vinni a segítséget, a túloldalon is rengeteg nélkülöző ember rekedt, hozzájuk nehezebben jutnak el a magyarországi adományok. Eleinte élelmiszer és bútor adományokkal segítették a Tiszakeresztúron ideiglenesen tartózkodókat. A belső menekültek az utóbbi időben főleg olajat és játékot kértek az Üdvhadsereg munkatársaitól.

A legtöbben már 5 hónapja ezen a kárpátaljai településen élnek, ahol lényegében nem történik semmi, csak az adományokat várják, és azt, hogy végre visszamehessenek a saját otthonukba. Az Üdvhadsereg küldetéséhez híven lelki segítséget is szeretett volna nyújtani ezeknek a családoknak, ezért olyan élményprogramot szervezett, ami segített egy kicsit kiszakadni a jelenlegi valóságukból és a gyerekeknek is életreszóló élmény adni.

Az utazás különleges összefogással valósult meg, hiszen a tiszabecsi általános iskola biztosította a buszt, amelynek vezetését önkéntesen vállalta egy milotai sofőr. A tiszabecsi határátkelőhely parancsnoka segítette a családokat az átjutásban, mivel nem volt mindenkinek meg az utazáshoz szükséges okmánya. A Nyíregyházi Állatkert szolidaritási kedvezménnyel fogadta a 23 felnőttet és a 20 kíváncsi szemű gyermeket. Az állatkertben lévő Dzsungel étterem pedig nagyon kedvezményes áron szolgálta fel a kis csapatnak rendkívül finom ételeit.

A gyerekek közül többen most voltak életükben először állatkertben, de az idősebb generáció is nagyon élvezte a színes programot. Külön kiemelték, hogy ilyen finom ebédet már nagyon régen nem ettek. Az Üdvhadsereg munkatársai a nyelvi nehézségek dacára is nagyon élvezték a kirándulást, hiszen közös szavak nélkül is látható volt végre a szemekben egy kis öröm és boldogság. Reméljük, hogy lassan elvonulnak a felhők Ukrajna felett, de az Üdvhadsereg addig is aktívan segíti a Kárpátalján rekedt embereket. Legközelebb október 8-án látogat el hozzájuk az Üdvhadsereg kis különítménye Tiszakeresztúrra, ahol egy újabb, közösség-építő napot tartanak majd együtt.

A háború kitörésekor tapasztalt rendkívüli segítő szándék és adományozási kedv az idő előrehaladtával alábbhagyott. Azonban a háború még mindig tart, és a menekülni kényszerülő családok helyzete sajnos nem oldódott meg, miközben lelki erejük fogyatkozott. Ezért is van nagy szükség a folyamatos támogatásra, az Üdvhadsereg így továbbra sem hagyja sorsukra a menekülő családokat. 

Forrás: Üdvhadsereg munkatársai I Kommunikációs osztály
Dátum: 2022. szeptember 27.
A képek forrása: Görögh Zoltán I Üdvhadsereg

Letölthető INNEN pdf formátumban