Az emberkereskedelem pszichológiai háttere

Már weboldalunkon is elérhető dr. Sebestyén Árpád "Az emberkereskedelem pszichológiai mozgatórugói" c. tanulmánya

Bárkiből lehet áldozat? Hogyan válik valaki áldozattá? Hogyan lehet újrakezdeni és mik az áldozatokkal kapcsolatos sztereotípiáink? Magyarországon a szexuális célú kizsákmányolás áldozatainak száma évente valahol 5.000 és 20.000 között van, amely alapján a cseppet sem előkelő top 5-be sorolja hazánkat az Európai Bizottság. A tévhitekkel ellentétben a jelenség nem csak a mélyszegénységben élőket érinti.

 

Amikor az emberkereskedelemről beszélünk, gyakran a jogi és társadalmi keretek kerülnek előtérbe, pedig a pszichológiai aspektusok is rendkívül fontosak. A pszichológiai nézőpont alapján az emberkereskedelem egyfajta manipulációs viszonyrendszer, ahol az elkövetők a társadalmi, érzelmi és kognitív sérülékenységeket használják ki. Az elkövetők gyakran olyan manipulatív technikákat alkalmaznak, mint az "elválasztás és uralkodás", az áldozatok izolálása, az érzelmi zsarolás és a megalázás. Ebben a kontextusban az áldozatok gyakran belépnek egy úgynevezett "trauma-kötődési" ciklusba, ahol az erőszakos és kedves gesztusok váltakoznak, és ez még mélyebb függőséget eredményez az elkövetőtől.


Kiből lehet áldozat?

Az emberkereskedelem áldozatai gyakran olyan személyek, akik már korábban is ki voltak téve különböző negatív hatásoknak, mint például a családon belüli erőszak, a szegénység vagy a diszkrimináció. Ezek a tényezők befolyásolják az áldozatok motivációs, érzelmi és kognitív viselkedését. Az áldozatoknak gyakran alacsony az önértékelésük, és így könnyebben manipulálhatók. A motivációs jellegzetességek közé tartozik például a jobb élet reményében való "kitörési vágy", ami sokszor hamis ígéretek által válik csapdává. Az áldozatok érzelmileg gyakran túlzottan empatikusak, és az elkövető ezt kihasználva építi fel a trauma-kötődési viszonyt. Gyakran szenvednek különböző kognitív disszonanciákban, melyeknek következtében nem képesek felismerni, vagy nem akarják elfogadni, hogy áldozattá váltak.


Hogyan válik valaki áldozattá?

Egy áldozat gyakran azért válik az elkövető "célpontjává", mert az képes felismerni és kihasználni az áldozat sérülékenységeit. Ezt követően egy sor manipulatív technika alkalmazásával az áldozatot egyre inkább függővé és kontrollálhatóvá teszik, ami mélyreható pszichológiai, érzelmi és kognitív változásokhoz vezet. 

 

dr. Sebestyén Árpád átfogó tanulmánya a témáról elérhető ide kattintva.

 

Forrás: Üdvhadsereg | RÁHÁB Program
Dátum: 2023. október 09.
A kép forrása: Unsplash.com