Távolságtartás alakult ki az emberek között

online kapcsolodas boritokep

Azt tapasztaljuk, hogy ez a mostani időszak nagyon megterheli az embereket. Anyagi, és lelki területen is mélységeket élnek meg, az elszigeteltség nehéz.

Ezen a héten a Benedek házaspárnak tettük fel kérdéseinket arról, hogyan alakult az elmúlt egy év Debrecenben számukra és a gyülekezetük számára, hiszen sok fiatal is tartozik közösségükhöz és nagyon intenzív, dinamikus kapcsolatot ápoltak korábban a tagok egymással. Ennek hiányáról és az új lehetőségekről is olvashatunk Zoltán és Annabella beszámolójában.

Tavaly márciusban hirtelen leálltak a megszokott Istentiszteleti, és egyéb közösségi alkalmaink. Ennek a kényszerhelyzetnek köszönhetően kénytelenek voltunk más módon tartani a kapcsolatot a gyülekezet tagjaival, és próbáltunk új embereket is meg szólítani. Őszintén elmondhatjuk, hogy eleinte nagyon nehéz volt. Az elmúlt egy évben az online térben próbáltuk az emberekkel tartani a kapcsolatot, hiszen ez volt az a biztonságot nyújtó lehetőség, ami által, életbe tudtuk tartani a közöséget. Sőt az internetnek köszönhetően még olyanok is megismerhették az Üdvhadsereget, akikkel előtte nem volt kapcsolatunk. Azonban az egész év nagyon bizonytalan volt, hiszen volt, időszak, amikor össze lehetett jönni, és volt, hogy nem. Bár nagyon sok alkalmunk elmaradt, táborok vagy közös ünnepek, de ezektől eltekintve mégis hálásak lehetünk, hiszen Isten munkája nem ált le, esetleg csak átalakult.

Elősorban azokat tudjuk most segíteni, akik a környezetünkben vannak, vagy akik a látókörünkbe kerülnek valahogyan. Most nehéz kapcsolatba kerülni az emberekel. Azonban sokan ismerik az Üdvhadsereg munkáját, és így sokan fel is keresnek minket telefonon, emailben, és egyéb fórumokon. Nekik megpróbálunk segíteni, amennyire tőlünk telik. Az elmúlt évben többször osztottunk élelmiszert, ruhát, játékokat rászoruló családok számára. Sőt volt lehetőségünk bibliákat adni gyermekek részére a közelünkben működő általános iskolákba.

Azt tapasztaljuk, hogy ez a mostani időszak nagyon megterheli az embereket. Anyagi, és lelki területen is mélységeket élnek meg. Főleg lelki területen látjuk, hogy nehezen élik meg a mindennapokat, hiszen folyamatos a bizonytalanság és a sok negatív hír. Továbbá már nem csak a hírekben tapasztalják a vírus veszélyét, hanem sokkan voltak olyanok, akik átestek a fertőzésen, és sokan, akik elveszítették a szeretteiket is. Tehát azt látjuk, hogy az emberek nehéz lelki állapotban vannak. Talán ebben a mostani helyzetben erre a legnehezebb megoldást találni, mert bár az interneten elérhetőek vagyunk, de az mégsem ugyanaz. A személyes kapcsolatokat is próbáljuk életben tartani, de azt látjuk, hogy kialakult egyfajta távolságtartás az emberek között, ami a lelki munkát megnehezíti. Beszélgetve az emberekkel szinte mindenki azt mondja, hogy a régi megszokott életvitelüket hiányolják. Szeretnének korlátozások nélkül élni, de persze tudják, hogy most ezt nem lehetséges, és féltik a maguk és a szeretteik egészégét. Ezért várnak és reménykednek. Azonban egyre jobban fáradnak!

Valamennyire biztosan változott az is, ahogyan az emberek gondolkodnak, vagy egymáshoz viszonyulnak, hiszen „távolságot” kell gyakorolniuk. Nem foghatnak kezet, nem ölelhetik meg egymást, sőt még a családon belüli látogatást is elkerülik. Ezek eddig természetesek voltak, most meg veszélyt jelentek. Talán a személyes kapcsolat, a személyes érintkezés nagyobb értékkel bír, mint korábban. A Üdvhadsereg Debreceni Gyülekezetének tagjai nagyon várják, hogy újra kockázat nélkül tudjanak együtt lenni. A vírus előtt nagyon aktív közösségi élet volt a gyülekezetben. Minden héten több alkalommal is volt lehetőség találkozni, az egyéb alkalmakat már nem is említve, nyári táborok, vagy a családi programok. Ezek nagyon hiányoznak a gyülekezet tagjainak. Van, aki csak arra kért, hogy hadd jöjjön be a gyülekezet udvarára egy kicsit leülni a padra, mert annyira hiányzik neki. Tehát a közösség jelenléte nagy hiánnyal van jelen az emberek életében.

Úgy véljük, hogy mindannyian sokkal jobban fogjuk értékelni a személyes kapcsolatainkat a zárás feloldását követően. Mi is így vagyunk ezzel. Hiányoznak a gyülekezeti tagok, és nagyon várjuk, hogy újra lehessen szabadon közöségi életet élni. A vírus megjelenése előtt nem nagyon voltunk jelen az online térben. Ez egy új terület számunkra, amelyben nagy lehetőséget látunk. Tudjuk, hogy az emberek nagyon sok időt töltenek az interneten és ahhoz, hogy elérjük őket oda kell menünk, ahol ők vannak. Azonban ezt úgy szeretnék kihasználni, hogy a személyes kapcsolataink is megmaradjanak. Ez egy új terület, amit tanulunk, használni és tapasztalatokat szerzünk róla, de reménységünk van arra, hogy Isten munkáját ez is előrébb viszi.

A gyülekezet YouTube csatornája ITT elérhető:

yotube

Forrás: Benedek Zoltán/Kommunikációs osztály
Dátum: 2021 április 20.
A kép forrása: Üdvhadsereg Debreceni Gyülekezete
A hír letölthető INNEN pdf formátumban

Galéria: