Türelem, odaadás, humor a nehézségek ellenére

BORITOKEP

A legfontosabb számunkra a jelenlegi helyzetben, hogy az otthonban élő gyermekek és édesanyák, illetve a munkatársak egészségét megőrizzük.

 bejarat MediumMár korán felismertük a helyzet komolyságát, ezért 2020.március 13-tól korlátozott kijárást vezettünk be, majd március 16-tól teljesen megszüntettük a kijárását. Teljes zárlatot rendeltünk el. 

A bentlakó családok gyermekei között rendkívül magas a krónikus betegséggel élők száma, az anyukák szinte kivétel nélkül erős dohányosak. Mindkét csoport igen veszélyeztetettnek számít ebben a járványveszélyben.

Az otthonban szobakarantént vezettünk be azért, hogy minél kevesebb lehetőség adódjon az egymással való érintkezésre.
Az otthon adottságai miatt, mivel minden családnak saját fürdőszoba csatlakozik a lakószobájához, a közös térben történő elkülönítést kellett nagyon alaposan végiggondolnunk és a használathoz rendszert bevezetnünk.
Mindannyiunktól nagyon nagy odafigyelést és fegyelmet kíván meg ez a helyzet.


A nap reggel 6:30-kor indul a reggeliztetéssel és 09:30-ig tart, a közös légterű konyhában egy-szerre két anyuka tartózkodhat a gyermekeivel, egymástól jól elkülönülve, így egyszerre max. 4-5 fő használhatja a helyiséget. Speciális helyzet, hogy van egy hét tagú család is velünk, nekik a pinceszinti teakonyhát jelöltök ki, hogy zavartalanul tudjanak étkezni.

etelszallitas hatso bejarat Medium
9:00-11:00 között zajlik a délelőtti online oktatás az iskolásoknak, 4 külön szobában, 5 gyermek tanul távoktatás keretében. Folyamatos támogatást és figyelmet igényel ez a tevékenység a munkatársaktól, mert az online munkát a gyermekek még csak most kezdik megszokni. A számítógép aktív használatát pedig nem sajátították el korábban. Le- és feltöltéseknél, keresésénél, vagy csak az anyag elérésénél is aktív támogatásra van szükségük. Az édesanyák ebben segíteni nem tudnak, részben mert nem rendelkeznek kellő tudással ehhez, részben pedig mert a kisebb testvérek ellátása miatt nem tudnak velük a számítógépek előtt ülni.

Az otthonban jelenleg több csecsemő- vagy óvodás korú gyermek él, ők ezalatt édesanyjuk fel-ügyelete mellett a szobáikban játszanak, vagy részt vesznek az udvaron biztosított levegőzésen, amelyre 8:30-12:30 között, családonként 40 perc áll rendelkezésre. Ezt is két család tudja pár-huzamosan igénybe venni, egymástól távol, az udvar más-más részein. Bár az apróságok nem mindig értik, hogy most miért nem szabad együtt játszani azokkal, akik a másik szobákban laknak. Bízunk abban, hogy így is védettséget élveznek, hiszen egyikőjük sem volt a kapun kívül március 16 óta.

 

IMG 20200424 090618 MediumNormál működés esetén, az anyukák maguk készítik el az ebédet gyermekeik számára, ezt azonban most fel kellett függesztenünk, mert nem tudnánk biztosítani, a 1,5-2 méter biztonságos távolságot ilyen létszám mellett, ezért más megoldásokat kellett keresnünk.
Az ebédeltetés 12:00-tól 14:45-ig tart és ma mindenki a számára kijelölt időpontban használhatja a konyhát. Az iskolás korú gyermekek pihenő idő után, ismét visszaülnek tanulni.

Délután 15:00-tól 17:30-ig ismét folytatódik a levegőzés, a megismert rend szerint.
Az ebédet a zárlat kezdete óta az Üdvhadsereg Válaszút Háza konyhájáról szállítjuk, amely igen nagy segítség számunkra, az egyéb étkezéseket különböző módon tudjuk megoldani. A helyi Önkormányzat segítsége által, illetve április 21-től a Főpolgármesteri Hivatal segítségével, támogatásával, amit civil önkéntesek szállítanak ki minden nap. Az ételeket kinti légtérben vesszük át, csomagolásukat fertőtlenítjük és csak steril állapotban hozzuk fel az étkezőbe. Az átvétel, fertőtlenítés és szétosztás, adagolás, egy munkatárs idejét rendszeresen le is köti teljesen.
Azt tapasztaljuk, hogy a bezártság miatt sokkal nagyobb mennyiségű étel fogy, mint azt korábban megszoktuk a családoktól.

A munkatársak mindenben segítségére vannak az anyukáknak, pl. a bevásárlásban (tisztálkodási szerek, pelenka, cigaretta) illetve, ha az édesanya éppen a mentálhigiénés munkatárssal online terápiát folytat és ez idő alatt gyermek felügyeletre van is szükség.

A házba való belépés a pince szinten, a hátsó bejárat felől történik, a dolgozók amint beérnek az épületbe teljes ruhacserét és fertőtlenítést követően mennek csak a közösen is használt részek-be. Minden bevásárlást az otthon munkatársai végeznek, nagyon vigyázva arra, hogy semmi ne kerüljön be fertőtlenítés nélkül a szobákba.

levegőzés Fény Háza

A jelenlegi járványveszély helyzetre való tekintettel az édesanyák nyilatkozatban vállalták, hogy a szigorú előírásokat betartják, az intézménnyel mindenben együttműködnek, ami mindenki egészségét és biztonságát szolgálja. Annak érdekében, hogy megvédjék mind a gyermekeiket, mind magukat és egészségesen vészelhessék át ezt az időszakot ez a hozzáállás nélkülözhetetlen és elhatározott összefogás nélkül kivitelezhetetlen. Nagyon igyekeznek az édesanyák mindenben együttműködni, és ezzel segíteni a naponkénti fizikailag is és lelkileg is megterhelő munkánkat. Nagyra értékeljük és becsüljük őket ezért a figyelmes és segítőkész hozzáállásért, ami nagyon nagy türelmet és önfegyelmet kíván meg tőlük nap mint nap.
Talán a legnehezebb az, hogy a hozzátartozói látogatások jelenleg nem lehetségesek, a tilalom betartása ebben a kérdésben a legnehezebb számukra. De féltik gyermekeiket és nagyon szeretnék, ha mindenki egészséges maradna. Érdekes tapasztalat számunkra, hogy amióta elindítottuk ezt a zárt rendszert, egyéb betegség sem jelentkezett senkinél.
A szobakarantént legnehezebben az legkisebbek viselik, főleg a korlátozott szabadban való tartózkodás miatt.

Fény Háza iroda karanténban A munkatársak számára is megterhelő ez az intenzív figyelem. Sok olyan munkát, tevékenységet vettek át az anyukáktól, amely korábban a családokban zajlott. A napirend fenntartás és működtetése extra energiát követel mindannyiunktól. Ezzel együtt úgy gondoljuk, hogy a szigorú zárlat és a megfelelő higiéniai szabályok betartása és működtetése jó döntésnek bizonyult, hiszen eddig senki sem betegedett meg.
Normál működés esetén rendszeresen kapunk segítséget önkéntesektől, ezzel azonban most a védelmi üzemmódban nem tudunk élni, és nagyon hiányzik a segítségük. Nagyon várjuk a járvány végét, és bízunk abban, hogy a felszabadító helyzet minél hamarabb bekövetkezik és mindenki újból fogja értékelni a "szabadság" fogalmát.

A járványveszélynek egyszer vége lesz, ebben bízunk és ezért is rendkívül figyelünk egymásra, hogy hogyan viszonyulunk egymáshoz ebben a krízis helyzetben, mert ez fog megmaradni igazából. Sokkal elfogadóbbak, türelmesebbek, elnézőbbek, odaadóbbak és humorosabbak vagyunk és igyekszünk lenni. Főleg, amikor a legnehezebb napokat éljük, rendszeresen emlékeztetjük magunkat erre, és ez segít nekünk átvészelni úgy a nehézséget, hogy ne forduljunk egy-más ellen semmilyen megnyilvánulási szinten sem.