A telet búcsúztatták a Fény Házában a gyerekek

Barmive valhatunk Farsang FenyHaza 2022

Tavaly nagyon szolid volt a gyerekek farsangja a Fény Házában, hisz a maszk viselése még nem csak móka volt, hanem szigorú szabály.

A farsang megünneplése már évszázadok óta arra hivatott, hogy a tavasz eljövetelét köszöntse az életünkben. Az előző sötét, borongós időszaknak búcsút mondjon és lehetővé tegyen egy új, világosabb és felszabadító jövő felé való elindulást. Ilyenkor kiléphetünk a mindennapi szerepeinkből és olyan jelmezt választhatunk, amely színesebb, eltérő és nem mindennapi számunkra. Bárkivé válhatunk egy kis időre, olyan ez, mint amikor egy új ruhát először viselünk, vagy egy régen vágyott célt elérünk és nagyon jól érezzük magunkat tőle. Segít kilépni az olykor lehangoló napi valóságból.

Amikor készülődünk a farsangra a Fény Házban, egy kicsit mindig arra is készülünk, hogy ez az élmény majd segíti a nálunk élő anyukákat abban, hogy felismerjék, lehetnek mások is és folytathatják másként is. Találhatnak megoldást az életükre és hogy ne adják fel a reményt, hanem váljanak azzá, akivé szeretnének. Azt reméljük, hogy a nálunk lakó gyermekek számára is egy olyan élményt nyújt a felszabadult ünneplés, amely segíti jellemfejlődésüket és erőt ad egy jobb választásához.
Ennek jegyében kezdtük el a mulatság megszervezését. Az idén végre enyhült a tél és vele a vírushelyzet is, így már kicsit felszabadultabb volt a farsangi mulatságunk. A szokásos farsangi fánkokat az anyukák készítették, az idei kedvenc a csokiöntetes volt.

A február hónapunk a farsangra való hangolódással telt.
Kreatív pályázatot hirdetünk, ahol szabadon választott technikával farsangi álarcot lehetett készíteni.
Fejlesztő pedagógusaink, Julika és Zsuzsa néni pedig, "elő" farsangot szerveztek, ahol különféle ügyességi, logikai és műveltségi feladtok megfejtése után, tombola jegyeket nyerhettek el a családok. Nagy volt az érdeklődés, hiszen szuper tombola nyereményekért folyt a vetélkedés. Volt olyan ügyes aki, több tucatot gyűjtött be már ebben az időszakban. Lázas készülődés folyt az ajtók mögött, hogy a lehető legjobban felkészüljenek az eseményre.

Azután eljött a várva várt farsangi mulatság napja!
Már a délelőtti órákban izgatottak voltak a gyerekek, a délutánt sem tudták kivárni, jelmezbe bújtak és önfeledten játszottak, mókáztak, megtelt a ház a farsang hangulatával.
Az előre meghirdetett program alapján készültek a családok, hiszen bárki önkéntesen vállalkozhatott arra, hogy produkciójával további tombolajegyeket gyűjtsön be. Mindenki szabadon választhatott, tetszése szerint. Lehetett ének, tánc, rap, vers vagy bármi más, amelyben ügyesnek érezték magukat. A farsangi műsor végül, több mint egy órán keresztül tartott, annyira sok vállalkozó szellemű gyermek szerette volna megmutatni tehetségét, hogy folyamatosan egymásnak adták a mikrofont. Szebbnél szebb előadásokat adtak elő az anyukák és a gyerekek, és ezzel természetesen sok tombola jegyet gyűjtöttek be.

A farsangi mulatság megkoronázásaként a fánk evés és tombola húzás következett.
Az ünnep hangulata ekkorra már betöltötte az egész házat, kicsiket és nagyokat egyaránt, mindenki izgatott volt a nyeremény eső miatt. A családok pompás nyereményeket nyertek el, a gyerekek pedig még napokig emlegették a farangi bulit. Csodálatos napot zártunk, a jelmezek, parókák, és álarcok bűvöletében.

Hálásak vagyunk támogatóinknak, akik lehetőséget teremtettek erre az ünnepre és biztosították a gyerekek számára az alapanyagokat és a tombola ajándékokat.

Talán kicsit furcsa lehet némelyek számára, hogy továbbra is ilyen módon fókuszálunk a házban lakókra, nagy erőbedobással és figyelemmel kísérjük az ő életük alakulását. Egy újfajta egyensúly kialakításának vagyunk részesei most. A nagy zűrzavarban, amely most körülvesz megint minket, nem akarunk megfeledkezni azokról, akik ránk vannak bízva. Látjuk és érezzük a külső nyomást, amely a most kialakult helyzetben ránk terhelődik és hatással van azokra is, akik intézményünkben élnek.
Fontosnak tartjuk, hogy a háború elől menekülőknek is segítséget nyújtunk intézményünkben, és befogadva támogassuk őket. De létfontosságú az is, hogy ne szoruljon azoknak a problémája sem a háttérbe, akik nálunk kerestek menedéket, és bár másfajta, de szintén nehéz helyzetben vannak, és most itt keresik életük új, jobb irányát.

Köszönet illeti kollégáinkat, akik magukra vállalják a régi és új kihívások megnövekedett terhét egyaránt.

Forrás: Fény Háza Családok Átmeneti Otthona | Kommunikációs osztály
Dátum: 2022. március 22.
A kép forrása: Üdvhadsereg | Fény Háza Családok Átmeneti Otthona
 
A hírt itt lehet letölteni PDF formátumban.