Ukrán menekült gyerekek beiskolázása

„A háború kirobbanásával megjelentek Magyarországon is az ukrán menekültek. Amikor ez megtörtént, azonnal felvettük a kapcsolatot a kerületi önkormányzattal.”

 „Azzal a szándékkal kerestük meg őket, hogy jelezzük feléjük, nagyon szívesen segítünk nekik traumafeldolgozásban gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A gyülekezetünk egész jó adottságokkal rendelkezik, olyan épületünk és termeink vannak, amelyek közösségápolásra, közösségformálásra is nagyon alkalmasak, ezért felajánlottuk a kerületnek, hogyha vannak olyan ukrán családok, akik szeretnének találkozni, beszélgetni, feldolgozni ezt az egész helyzetet, akkor arra van lehetőség az Üdvhadseregnél” – interjú Gazsó Andrea őrnaggyal, az Üdvhadsereg Rákoscsabai Gyülekezetének egyik vezetőjével, mentálhigiénés szakemberrel.

Hogyan és milyen menekülteknek segít az Üdvhadsereg?
Felvettük a kapcsolatot tanárokkal, hogyha vannak családok, akik bekapcsolódtak a magyar oktatásba vagy ők ismernek más ukrán családokat, akkor irányítsák hozzánk, az Üdvhadsereghez. Ekkor kezdtek el szállingózni a családok hozzánk gyerekekkel. Hál’ Istennek a svájci Üdvhadseregtől kaptunk egy nagyobb szállítmányt, tisztálkodási szerekkel és minden egyébbel, ami fontos nekik, a raktárunkban volt tartósélelmiszer is, ezekkel is tudtunk segíteni a többnyire magyar ajkú családoknak, akik alapvetően olyan területről érkeztek, ahol az élet amúgy sem könnyű a helyi lehetőségek miatt. A képeken is azok a családok szerepelnek, akiknek talán a legnagyobb segítségre van szükségük ezekben az időkben. A Válaszút Háza dolgozói is rengeteget segítenek, többször is jártak Tiszabecsen, illetve adtak szállást családoknak ideiglenesen, de a gyülekezet is bekapcsolódott éjszakai ügyelettel, vagy ha valakit el kell hozni a repülőtérről vagy kivinni a pályaudvarra, abban is segítünk. Rengeteg kérés érkezik hozzánk, egy kárpátaljai roma család szinte teljesen reménytelen helyzetben van itt Magyarországon, igyekszünk nekik is minél többet segíteni, de nem tudunk mindenkinek mindenben segíteni.

Mi a nagyobb kihívás, anyagilag vagy lelkileg támogatni ezeket a családokat?
Mindkettő egyformán nehéz. A háború elől menekülő családok traumatizált emberek, sokaknak alapból van egy alapbetegsége, például pánikbetegsége, amire a háború, a naponta megszólaló légvédelmi szirénák csak rátesznek, súlyosbítják. Nem csak a jobb élet reményében érkeznek Magyarországra, persze sok esetben erről is van szó, de elsősorban azért érkeznek, mert lelkileg rendkívül megterhelő a közelben zajló háború. Mindenki hozza magával a saját kis életét, élethelyzetét, például van egy édesanya, aki az egyik kisfiával jött át, ő egy bántalmazott háttérből érkezett, egy bántalmazó férj elől menekült el, de a másik gyermekét ott kellett hagyni, nem is tudja, hogy azóta élnek-e vagy halnak - ezt egy édesanyának feldolgozni elképzelhetetlen.

Milyen terveik vannak a Budapestre menekült ukrán családoknak?
Nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy minden család Magyarországon tervezi a jövőjét, persze a legtöbb család szegényebb környékről érkezett, így nekik Budapesten bizonyos szempontból kinyílt a világ. Az a tapasztalatom, hogy megvannak Magyarországnak a “saját hajléktalanjai”, az ő életük jobbá tétele elképesztő sok munkát igényel, és bizonyos értelemben előnyt is élveznek a menekültekkel szemben, így aki úgy érkezik Ukrajnából, hogy itt majd megoldódik az élete, annak bizony csalódnia kell.

Milyen lehetősége van Magyarországon egy ukrán menekült családnak?
A körülményekhez képest sok segítséget kapnak a családok, például a magyar gyermekvédelmi jogszabálynak köszönhetően biztosítva van a gyermekek lehetősége, hogy iskolába járjanak, ez nagyban megkönnyíti a beilleszkedést, közben a szülők is találhatnak munkát - aki nem csak várja/elvárja, hogy mi jár, hanem tenni szeretne azért, hogy boldoguljon, az megtalálja itt a számítását, de ehhez kell egy szemléletmód és kitartás is. Persze nagy kérdés, hogy ezekkel a családokkal mi lesz a télen, van, aki azért nem kap átmenetileg sem szállást, mert azon a területen, ahonnan érkeztek, nincs háború, ezért az állam nem tud segíteni. Van, aki a ledolgozott munkája után nem kapta meg a rendes fizetését, emiatt csúsznak az albérlet fizetésével, arról nem beszélve, hogy a megemelkedett energiaárak miatt, az egyébként is nehéz helyzetben lévőknek még nagyobb kihívásokkal kell megküzdeniük. Sajnos több szociális szolgáltatásnak is be kellett zárnia, mert nem tudják fizetni a számláikat, ez azért nagyon fájó, mert ők azok, akik a leginkább elesetteknek segítenek. Ki tudja, mi lesz ezekkel az emberekkel?

Az Üdvhadsereg továbbra sem hagyja sorsukra a menekülő családokat. Lehetőségeinkhez mérten folyamatosan támogatjuk a hozzánk fordulókat.

Forrás: Gazsó Andrea I Rákoscsabai Gyülekezet I Kommunikációs osztály
Dátum: 2022. október 6.
A képek forrása: Gazsó Andrea I Rákoscsabai Gyülekezet I Üdvhadsereg

Letölthető INNEN pdf formátumban