Tudósítás a Reménység Centrumból

festes kezdokep

 A váratlan szünet alatt megújult a családi bölcsőde játszótere. Munkatársaink kihasználva a kényszerszünetet ecsetet ragadtak. 

 

2A Covid-19 korona vírus megjelenése mondhatni egy speciális hozzáállást követel, mely társadalmi, intézményi és egyéni szinten elvárható. A munkatársaktól is fokozott éberséget, türelmet, alázatot, megértést és együttműködést igényel. A kihirdetett veszélyállapot ellenére hálásak vagyunk, mert ebben a nem szokvá-nyos helyzetben a szolgálatunk, a munkánk jelentősége felértékelődött. A Covid-19 vírus okozta járványveszély nagyon sok családban károkat okoz. Főleg azok a családok érzik erőteljesebben a veszteségeket, akik normál körülmények között is a szegényebb réteghez tartoznak. A népkonyhai szolgáltatás igénye ugrásszerűen megnőtt. A nehéz helyzetben élő és kiszolgáltatott állapotba kerülő nyugdíjasok személyesen vagy a város önkormányzatán keresztül keresnek fel minket és igénylik az egy tál meleg ételt, melyet kiszállítással juttattunk el hozzájuk, ezzel védve az ő egészségüket. Nagyszerű dolog látni a szemükben az örömöt és érezni a hálát, mellyel napról napra megajándékoznak minket.

A hajléktalan embertársaink, a családok átmeneti otthonában élő szülők és gyermekeik be vannak zárva az átmeneti szálló falai közé. Hogy az ellátásuk a továbbiakban is biztosítva legyen, a hajléktalanszálló és a családok átmeneti otthona vezetőjével egyeztettünk és az ott dolgozó munkatársak szállítják el tőlünk az ételt részükre. A családok átmeneti otthonába 6 adag a hajléktalanszállóra elszállított mennyiség jelenleg 22 adag egy tál meleg étel.

Abasár Gyöngyös közigazgatási területéhez tartozó település. A Humánszolgáltató által szállítják el a rászorult személyeknek a 12 adag egy tál meleg ételt.
A Reménység Centrumban a megszokott napirend és a munkafolyamatok részben módosultak. A családi bölcsődei szolgálat jelenleg szünetel, így az ott dolgozó két munkatársnő a népkonyhai szolgálatban segít. pl. ebédkiszállításban a nyugdíjasok részére. Ez az időszak lehetőséget adott arra, hogy a családi bölcsőde játszótéri játékai felújításra kerüljenek, a kolléganők szorgos keze által.

Kiemelt jelentőséggel bír a szabályok betartatása az ellátottakkal. Az intézményben a megszokott ebédeltetési rend teljesen megváltozott. Az intézmény előterébe 5 személy jöhet be, betartva a 2 méteres távolságot. Bejövetelkor mindenkinek kezet kell mosni és csak ezután veheti át az ebédjét. Az átvétel szintén az előtérben zajlik, mert az ebédlő részbe nem mehetnek be, ezzel is csökkentve a személyes kontaktust és védve a konyhai dolgozók egészségét. Az új rendet is ügyesen megszokták az ellátottak, viszont ami nehéz-séget okoz számukra az egymás közötti személyes távolságtartás és igénylik a megszokott tartalmasabb, "emberibb" törődést részünkről.

A szociális munka fontossága jól láttatja magát ebben a nehéz helyzetben. Azok az ellátottak, akik alulisko-lázottak, szegregátumban élnek, segélyekből tartják fenn magukat, vagy jövedelem nélkül élik túl a napokat, most még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerültek azáltal, hogy a közigazgatási szervek be vannak zárva, így elesnek attól a segítségnyújtástól, amelyet az ott dolgozók tudtak nyújtani. Mivel ez a hiány erőteljes, itt kapcsolódtunk be mi. Az önkormányzat szociális osztályának kérésére átvállaltuk a segély papírok, foglalkoztatás helyettesítő támogatás igénylő nyomtatványok nyomtatását, kiosztását és a tájékoztatást.

fetes gyongyos