Egy kivételes év margójára

tavolsag idegen

A decemberi hónap a karácsony, a család, az ünnepi ráhangolódás időszaka. Gyöngyös is készült ünnepi hangulatba öltöztetni a várost.

 2021. január 14. 

Fényfüzérek díszítik a város különböző pontjait, a közvilágítást biztosító lámpaoszlopokat dekorációs világító díszbe öltöztetik, a lakások és házak ablakai udvarai is ünnepi fényben úsznak. A média és az online felületek a megszokott karácsonyi klisékkel árasztják el az embereket, ami egy átlagos decemberi időszakban képes ráhangolni a szíveket az ünnepi készülődésre. De ez a december más. Ha megállítanánk az élet pergő másodperceit egy pillanatra és alaposan körbenéznénk, olyan mintha egy idegen világba csöppentünk volna, vagy egy filmnek lennénk a szereplői. Ez nem az a hely, ahol felettébb jól érezzük magunkat. Minden olyan idegen.

Maszkos emberek mindenhol és az ismerős arcok is idegenné válnak. Arctalan nemzedék lettünk. Csak sejthetjük mennyi érzelem rejtőzik a milliónyi maszk mögött. Mondják, a szem a lélek tükre, mennyire igaz. Megtanulunk a szemekből olvasni és meglátni, hogy ki hogyan is éli meg e idegenszerű világot.
Távolság. Fontos szavak, hisz megéljük őket nap mint nap. Nem ölelhetünk, nem élvezhetjük barátaink, szeretteink közelségét. Gyöngyösön sincs ez másképp. Láthatjuk, ahogy az ünnepekhez közeledve felerősödik az elmagányosodás érzése. Az elesett, nehéz anyagi helyzetben élő, egyedülálló, családnélküli embertársainknál fokozottabban jelenik meg ez az érzés.

koszonom

 

De mégis mi teszi különlegessé e idegenszerű világot? Az emberi természet tiltakozik a fenti folyamat ellen és kezd felértékelődni a személyes kapcsolatok fontossága, hisz látjuk, hogy a magány az egyik legnagyobb ellenségünk.

Értékké váltak a kimondott kedves szavak, egy-egy kedves gesztus, a maszk mögött meghúzódó mosoly.

Intézményünkben a szokottnál is nagyobb odafigyeléssel és szeretettel fordultunk a vendégeink felé, hiszen ez az év mindenki számára nehéz volt. Szükségét éreztük a karácsonyi és új évi ebédosztásnak és néhány családot tartósélelmiszer csomaggal ajándékoztunk meg, hogy könnyebbé tegyük az ünnepekre való készülődést.

Viszonzásképpen pedig megtapasztaltuk, hogy mennyi hála rejtőzik a vendégeink szívében. 

 

Forrás : Liktor Mónika, szociális segítő, népkonyha-vezető /Üdvhadsereg Reménység Centum, Gyöngyös /Kommunikációs osztály 

A képek illusztrációk,forrás:unsplash.com/freepictures