Új Kezdet Háza a vírus idején

UJKH

A 2020. március 16-án megjelent Kormányrendelet alapján az egész Intézményben folyamatos szigorításokat léptettünk életbe.

 

Új Kezdet Háza a vírus idején

SZABÁLYOZÁSOK, VÁLTOZÁSOK

A 2020. március 16-án megjelent Kormányrendelet alapján az egész Intézményben folyamatos szigorításokat léptettünk életbe. Igyekszünk védeni lakóinkat, ellátottjainkat.

Az átmeneti és rehabilitációs szálló részen, először csak látogatási tilalom lépett hatályba, de később igazodva a kijárási korlátozásokhoz, részleges kijárási tilalmat vezettünk be.
Azok hagyhatják el csak az intézmény területét, akik dolgozni vagy orvosi vizsgálatra, egészségügyi kezelésre mennek. A többi lakó számára az intézmény dolgozói intézik a bevásárlást is.
Munkatársaink a listák alapján beszerzik a kért árucikkeket és megérkezés után fertőtlenítik, majd csak ezután kerülnek be a megvásárolt termékek a szálló területére.
Jelenleg folyamatosan napi háromszori étkezést kapnak a bentlakók. Az előírások szerint jelenleg kötelező létszámstop van ebben a szolgáltatási formánkban.

Nappali melegedő: az ajánlott személyek közötti távolságtartás alapján felmértük a rendelkezésünkre álló területet és ahhoz, hogy biztosítani tudjuk az ajánlott 1,5-2 méter távolságot, asztalonként 2 ember tud leülni. A korábbi, napi 53-58 fő helyett, most biztonságos távolságban 38 fő tudja nálunk használni a melegedő szolgáltatásait. Mivel azok, akik éjjeli menedékhelyeken töltik az éjszakáikat, a szigorítások miatt már nem mehetnek ki onnan, ezért ez a létszám várhatóan elegendő lesz az igényekhez.

Népkonyha és étkeztetés: az ebédek kiosztási rendje is változott. Szakácsaink, miután elkészítik a konyhában az ételt, ki is adagolják egyszer használatos műanyag edényekbe, amelyekhez eldobható, műanyag evőeszközt is mellékelünk. Egy- és kétszemélyes adagokat készítünk. Ezek az előkészített adagok a többi élelmiszer adománnyal együtt átkerülnek a nagyobb közösségi terembe, ahol a kiosztás folyik. Az utóbbi időszakban megnövekedett az igény ezekre az ebédekre, azoknak a körében, akik elveszítették a munkájukat. Az utóbbi időben megváltozott az igénylők összetétele. Korábban az idős korosztályból sokan keresték fel konyhánkat, most ők az ajánlások alapján otthon maradtak, helyüket vették át a fiatalabb korosztályhoz tartozók. Így gyakran családoknak jut az elkészített élelemből, de természetesen a Nappali Melegedőben lévőknek és az bentlakásos ellátásban élőknek is. Ez jelenleg napi 180 adag étel kiosztását jelenti. Szükség szerint ezt a számot még bővíteni tudjuk, napi 230 adagra, tudjuk fogadni a jelentkezőket.

Önkéntesek fogadása: sajnos jelenleg, a szigorú járványügyi előírások miatt nem tudunk fogadni önkéntes segítőket vagy gyakornokokat. Egyetlen formában működik önkéntesség nálunk, amely a telefonos lelkisegély szolgálat. A korábban nálunk önkénteskedő szakember segítségét ilyen módon vehetik igénybe a bentlakók.

ADOMÁNYOK

Sok természetbeni adományt kapunk, minden nap megyünk friss gyümölcsért és pékárúért a TESCO áruházba, együttműködünk az Élelemiszer Bank Egyesülettel, akiktől érkezett konzerv, édesség, levespor, üdítő italok és fűszerek. Nagyobb mennyiségben kaptunk tőlük túrót, Túró Rudit, vaníliás tejet és joghurtot is. Az elmúlt héten nagy meglepetésként Békéscsabáról a Happy Tejtermék Kft.-től érkezett nagyobb mennyiségű tejtermék adomány. Hálásak vagyunk a támogatásért !
Az adomány élelmiszerből minden ellátási formát igénybe vevő személy részesül.

20200421 120952 Small

ÚJ KIHÍVÁSOK

A bentlakók között az utóbbi időszakban sajnos egyre több a daganatos betegséggel küzdő hölgy, jelen helyzetben nehézségekbe ütközik megfelelő egészségügyi ellátáshoz való hozzájutásuknak biztosítása. Plusz terhet ró ez a szociális munkásokra, hiszen egészségügyi problémákat kell kezelni.
Az otthonban élőknek is nehéz elfogadniuk a korlátozásokat, időnként lázadoznak ellene, de megértik.
Érdekes tendenciaként vettük észre, hogy az elfoglaltságok hiánya, belőlük is a fogyasztás növekedését váltotta ki. Ezt a bevásárló listák hosszának növekedése mutatja.

 

KORMÁNYZATI TÁMOGATÁSOK

Központilag kaptunk, az új higiéniai szabályok betartásához használható felirat matricákat, amelyek segítségével a szabályok betartása könnyebb az épületet használók számára.
Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzattól érkezett hozzánk 500.000 Ft támogatás, amelyet a Covid-19 védekezéssel kapcsolatos, normatív támogatásból nem fedezhető szükségletek finanszírozására használhatunk fel.
A mai nap folyamán fogjuk átvenni Budapest Főváros Önkormányzata által biztosított maszkokat, valamint az egyik párt útbaigazító aszfaltfestéssel segítette a helyes sorbanállást, amely megkönnyíti a tájékozódást ebben a helyzetben.

Polish 20200421 114054842 Small

Külön kuriózum az udvaron felállított katonai sátor, amely a nappali melegedő izolációs helyiségét biztosítja.

A Fővárostól 2400 db sebészeti és 20 db FFP2 maszkot kaptunk a mai napon.

LELKI ÉLET

Nagyon szeretik a Kollégák az áhitatokat, amelyek délelőtt 10 órakor és délután 14 órakor kezdődnek. Tibor Testvér és Zsuzsika várja mindazokat, akik megfáradtak és erőt szeretnének gyűjteni. Többek között imában hordozzuk az intézményünkben ellátást igénybe vevőket is, hogy a korlátozásokat jól tudják elfogadni. Imádkozunk a betegekért, az országunk vezetőiért, az ÜH. vezetőiért, gyülekezetekért, intézményekért.

 

 

 

 

 

További életképek a Facebook galárában elérhetők.