Új helyen folytatták életüket régi lakóink

VH volt lakoi boritokep

 A Válaszút Háza korábbi lakóinak sorsa az Új Kezdet Házában. Hosszabb folyamat volt, amelynek során készültünk az ő befogadásukra.

2020. augusztus 04. 

Február közepétől már számítottunk arra, hogy azokat a hölgyeket befogadjuk, akik szívesen költöznének át hozzánk. Március elején el is indultak az felvételhez szükséges interjúk, akkor 7 hölgy jelezte, hogy átjönne, velük a felvételi beszélgetések le is zajlottak. Végül az életbe lépő zárlat miatt a költözés elmaradt akkor.

A zárlat sok gondolatot átrendezett az ellátottak körében is és a zárlat végével világossá vált, hogy 14 hölgy szeretné nálunk folytatni az életét. Így újra kellett tervezni a helyzetet és végül miután csoportosan átestek a covid teszten és mindenkinek negatív lett az eredménye, elkezdődhetett az átköltöztetés. Több hullámban érkeztek a hölgyek, a múlt hét csütörtökön és pénteken 5-5 fő, és a héten hétfőn és kedden 2-2 fő. Így mindenkire több figyelem jutott és segíthettünk nekik az új rendszer megismerésében. Igyekszünk mindenben segíteni őket.
Jelenleg 10 szabad helyünk van az intézmény bentlakásos részében, 22 hölgy él a rehabilitációs, és 18 hölgy az átmeneti szállás részen. Nehézséget okoz az újonnan átköltözött hölgyeknek, hogy bár azonos a fenntartónk, azonban a házak adottságai és az intézmények házirendje, szokásai különbözőek.

tarsalgo emelet VHFolyamatosan szoktatjuk hozzá a hölgyeket, hogy átvegyék az itteni szokásokat, ne legyen feszültség abból, hogy az előző helyen másfajta szabályok, szokások és lehetőségek voltak. Nehézséget okoz, hogy a szanatóriumi körülmények biztosítását felvállaló Válaszút Házával szemben, mi nem tudjuk azokat a körülményeket biztosítani, mint a csodálatos nagy kert, a dohányzóban nem tudnak leülni, nincs lehetőség sportolásra, nincs annyi hely a pakolásra, mint a másik helyen volt. Ezeket gyakran emlegetik az újonnan átköltözött hölgyek, nagyon nagy veszteségnek élik meg ezért a költözést. Amit mi tudunk biztosítani egyénre szabott szociális és mentálhigiénés segítés, aktív munkahely keresés, az intézmény közelében lévő aktuálisan betölthető állások felkutatása, folyamatos mentálhigiénés foglalkozások. A város szívében vagyunk, nagyon sok szabadidős programra találhatnak lehetőséget: Margitsziget, Városliget és egyéb szép helyek, közel van a Dunapart, kirándulhatnak a hegyekbe. Ezekkel a programokkal próbáljuk a veszteségeiket kárpótolni a hölgyeknek.

A szociális és mentálhigiénés munkatársaink rengeteget beszélgetnek a hölgyekkel, hogy ezzel is elősegítsék a beilleszkedésüket.