a

EKCP-KP-1-2022/3-000625

Alapadatok
Pályázati azonosító EKCP-KP-1-2022/3-000625
Pályázati kategória kódja EKCP-KP-1-2022
Pályázati kategória megnevezése Egyházi közösségi célú programok 2022. évi támogatása/Több napos programok támogatása
Projekt címe Üdvhadsereg Bábcsoportjának 2022 évi programjainak támogatása
Projekt kezdete 2022.01.01.
Projekt vége 2022.12.31.
Megítélt támogatási összeg 400.000 Ft

Szakmai program:

Az Üdvhadsereg Bábcsoportja 2006-ban alakult. Azóta minden évben két-három több napos előadás sorozatot tartunk, és alkalomszerű bábelőadásokat is vállalunk. Bábcsoportunk óriás mupettbábokkal játszik. A bábmisszióban résztvevők mindannyian az Üdvhadsereg tagjai, gyermekek, fiatalok és felnőt-tek, 12 éves kortól 62 éves korig.

a.) Bábelőadás Sajókazán – 2022.04.03.
A Sajókazai gyülekezet családi napján tartottunk bábelőadást. Ezen az előadáson csak a gyer-mekek létszáma 84 volt. A szülők számára külön helyiségben volt program, amíg a bábelőadást tartottuk. A teljes programban volt még egy ének megtanítása is, amelyen a gyerekek lelkesen részt vettek. Az ének is a bábdarab mondanivalóját készítette elő. A gyermekek 1-1 foglalkoz-tató füzetet kaptak ajándékba, amelyben a bábdarabhoz kapcsolódó feladatok, színezők és kép-regény van.

b.) Bábelőadás – BOK csarnok – 2022.04.08.
Az Ukrajnai háborúból menekült családok számára ajánlottuk fel a lehetőséget, amíg a BOK csarnokban megpihennek és várnak a tovább utazás lehetőségére. Az előadás ukrán nyelven tartottuk, hogy a résztvevők számára érthető és élvezhető legyen. A bábdarab egy Sünike törté-nete volt, aki megtanult szeretni, bocsánatot kérni és megbocsájtani. Talán segítség volt azok-nak a megfáradt és szomorú családoknak, akik éppen akkor ott voltak és lehetőségük volt részt venni az előadáson. Erre az alkalomra, gyümölcslét, süteményt és tisztálkodási szereket vittünk ajándékba.

c.) Bábelőadás – Tiszakeresztúr (Ukrajna) 2022.10.07-08; 2022.12.09-10;
Az magyarországi Üdvhadsereg Ukrajnában a határhoz közel is végez segítő szolgálatot. Így kaptunk felkérést először egy családinapi majd egy karácsonyi ünnepi bábelőadásra. Örömmel vállaltuk a szolgálatot. Egy határközeli Menekülteket segítő otthonba látogattunk el Tiszake-resztúrra. Ebben az otthonban ukrán nyelvű menekült családok kaptak menedéket, főként Kijev környékéről származók, akik elvesztették az otthonaikat. Az Üdvhadsereg szolgálócsoportja egy egész napos komplex programmal készült. Ott a helyszínen bográcsban főtt ebéddel, cso-portos játékkal, kézműves foglalkozással, és egy ukrán nyelvű bábdarabbal, amivel egy kicsit talán el tudták feledni a szörnyű élethelyzetet amiből menekültek. Olyan sikere volt a napnak, hogy meghívtak minket, hogy Karácsonykor szervezzünk egy hasonlót. Így karácsony előtt is ellátogattunk és egy hasonló napot tartottunk, foglalkozásokkal és egy karácsonyi történetet bemutató bábdarabbal egy kis örömöt és szeretet hozva a nehéz mindennapokba.

d.) Bábelőadások az iskolákban 2022.12.05-07:
2022. decemberében Bábcsoportunkkal karácsonyi bábelőadást vállaltunk Budapest különböző iskoláiban, ahová hívtak bennünket. A bábdarab egy mai történetbe ágyazva bemutatja a kará-csony történetét, Jézus születését. Egy háromnapos turné alatt 8 bábelőadást tartottunk Buda-pesti iskolákban. Ebből egy iskola volt a 8. kerületben, a többi a környező, 6, 7, 9, 10 és 11 kerületben volt. A három nap alatt közel 1300 gyermek és a tanítóik látták a bábdarabot. A gyermekek mindannyian kaptak ajándékba egy karácsonyi témájú foglal-koztató füzetet és egy karácsonyi CD-t és egy Képes Bibliát. Nagy sikere volt az előadásoknak, öröm volt számunkra, hogy örömöt vihettünk az iskolákba. Hálásak vagyunk az iskolák nyitottságáért. Örömmel vállalnánk ilyen előadásokat bármilyen rendezvényen. A bábelőadásokat térítésmentesen váll-altuk és ezek után is így vállaljuk.


A program hasznossága
A program haszna rövid és hosszú távon, és többszinten is mérhető.
A bábcsoport tagjaként a közös szolgálat erősíti a hasznosság érzését a tagokban, a közösen megélt élmények a közösséget erősítik egymással. Mindazonáltal a mások felé való szolgálat az önbizalmat és helyes önértékelés kialakulását is támogatja.
A társadalmi felelőségvállalásra nézve is jó hatással van a Bábmisszió, hiszen a bábdarabokban megjelenített, ünnepkörök, az esetleges nehéz helyzetek, konflikusok szeretetteljes megoldása segíti a gyermekeket a helyes értékrend kialakításában.
A gyermekek megismerik a karácsony, a húsvét bibliai üzenetét, amely, ha valaki nem is val-lásos családban nevelkedik, az alapműveltséghez hozzátartozik. A gyermekek vidám, nekik való, érthető előadást látnak, amely a mindennapi élethez is kapcsolódik, és amely felfedezése-ket a saját életükben is tudnak kamatoztatni.